Skoči do osrednje vsebine

Gasilska brigada Maribor z visoko obletnico delovanja

Ob 70. obletnici delovanja Gasilske brigade Maribor je bila včeraj, v torek, 26. novembra, v mariborski Dvorani Union posebna slovesnost, na kateri so podelili priznanja, enota pa je v uporabo prevzela gasilsko avtolestev in nov prapor. Slavnostni govornik minister za obrambo Karl Erjavec je izpostavil vlogo gasilcev v zgodovini in danes, pomen poklicnih gasilcev ter njihovega dobrega sodelovanja s prostovoljnimi gasilskimi društvi in drugimi organizacijami.

Minister za obrambo Karl Erjavec je dejal, da so bili začetki današnje Gasilske brigade Maribor zelo skromni, saj je v enoti sprva delovalo le devet gasilcev. Danes je to enota, ki, kot je povedal minister, opravlja številne in kompleksne naloge, za katera so potrebna raznovrstna znanja in sodobna oprema. GB Maribor ima tako eno kot drugo in je lahko zgled domačim in tujim enotam. Pohvalil je dobro sodelovanje zavoda s prostovoljnimi gasilskimi društvi in z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter se ob tej priložnosti zahvalil županom Maribora in sosednjih občin, ki podpirajo gasilski poklic. Poudaril je, da je gasilstvo, ki je sestavni del sistema zaščite, reševanja in pomoči, eden od stebrov naše državnosti, saj so prav gasilci skozi zgodovino negovali slovenski jezik in kulturo. Izrazil je zadovoljstvo, da je ministrstvo sodelovalo pri nakupu nove gasilske lestve ter da proračunski predlog za naslednje leto predvideva zvišanje sredstev za področje zaščite in reševanja. Minister je spregovoril tudi o predlogih nove zakonodaje s področja gasilstva in širše, pri čemer je izpostavil predlog posodobljenega zakona o gasilstvu, ki je po javni predstavitvi v fazi usklajevanja s predstavniki krovnih gasilskih organizacij, s področja poklicnega gasilstva pa ureditev statusa gasilskih enot v gospodarskih družbah, vključno z izvajanjem požarne straže.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič se je gasilcem zahvalil za njihovo delo. Kot je dejal, je njihovo poslanstvo, da pomagajo ljudem, obenem pa so del sistema, ki zagotavlja varnost vseh. Direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer je dejal, da so njihov zavod 70 let ustvarjali predvsem ljudje. V primerjavi s skromnimi začetki je enota danes vrhunsko usposobljena in opremljena za učinkovito ukrepanje ob vseh vrstah nesreč. Pri tem pa vodilni v enoti spodbujajo predvsem tovarištvo.

Gasilska brigada Maribor deluje na območju Mestne občine Maribor in v 17 okoliških občinah, pri čemer sodeluje z enajstimi prostovoljnimi gasilskimi društvi. Kot gasilska enota širšega pomena je poleg tehničnega reševanja ob prometnih nesrečah enota usposobljena za zaščito in reševanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, za izvajanje dekontaminacije poškodovanih ter za reševanje na vodi in iz vode. Enota šteje 69 poklicnih gasilcev, ki razpolagajo z 22 gasilskimi vozili in čolnoma. Na slovesnosti je GB Maribor v uporabo formalno prevzela gasilsko vozilo z lestvijo, ki omogoča reševanje na višini do 30,5 metra.

Na slovesnosti so podelili znake za zasluge in plakete. Zlate plakete so prejeli Ministrstvo za obrambo, Mestna občina Maribor, občine Hoče – Slivnica, Miklavž na Dravskem polju, Rače–Fram, Duplek in Starše. Prejemniki zlate plakete so tudi Gasilska zveza Maribor, predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Aleksander Ogrizek in najstarejši upokojeni gasilec GB Maribor Fras Jože.

GB Maribor je ob 70. obletnici izdala knjigo o enoti, predstavili pa so tudi lastni dokumentarni film o razvoju enote.

Zvočni posnetki (MP3):