Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na OECD - MENA ministrskem zasedanju

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je sodeloval na virtualnem ministrskem zasedanju držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter Bližnjega vzhoda in Severne Afrike (MENA). Zasedanje je potekalo pod naslovom: Oblikovanje načrta za obnovo v regiji Bližnjega vzhoda in Severne Afrike.
sedi pred računalnikom

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Dr. Raščan je skupaj z evropskim komisarjem za širitev in sosedstvo ter z ministri in državnimi sekretarji Kraljevine Saudske Arabije, Libanona, Portugalske, Združenih arabskih emiratov in Tunizije razpravljal o politikah za odpornejšo in bolj vključujočo družbo.

V svojem nastopu je državni sekretar poudaril interes Slovenije kot prihodnje predsedujoče Svetu Evropske unije za krepitev partnerstva z regijo Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Predstavil je nekatere prioritete predsedovanja, predvsem spoštovanje vladavine prava. Poudaril je pomen obnove zaupanja ljudi v institucije kot nepogrešljiv del uspešne borbe z epidemijo ter obnove družb po njej.

Predstavljene so bile tri slovenske pobude, ki zadevajo regijo Bližnjega vzhoda in Severne Afrike in sicer prioriteta problematike vode med predsedovanjem EU, projekt Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF) v severni Siriji ter dejavnosti Evro-sredozemske univerze (EMUNI), ki ima sedež v Sloveniji.

Ob zaključku zasedanja so udeleženci sprejeli ministrsko deklaracijo, ki opredeljuje sodelovanje med OECD in MENA.