Skoči do osrednje vsebine

Dogajanje v celjskem in mariborskem zaporu

V Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje smo konec meseca septembra gostili predavanje z noto okoljskega ozaveščanja, v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor pa smo izvedli jesenski pohod.

V celjskem zaporu je konec septembra potekala predstavitev z naslovom Od smeti do energije. Predavanje je potekalo v zavodski glavni dvorani, kjer se je zbralo 43 obsojencev in 12 pripornikov. Predavatelj iz Energetike Celje je zaprtim osebam preko video slikovnih vsebin predstavil koristne vidike ločevanja smeti, proces avtomatiziranega sortiranja in proces pridobivanja toplotne energije. Obsojenci so predstavitev označili kot zanimivo, poučno in dobro za splošno znanje. Izpostavili so tudi, da lahko z ločevanjem pripomorejo k bolj čistemu planetu, ki je pomembno za naše zdravje in za prihodnje generacije.   

V mariborskem zaporu smo organizirali prostočasno aktivnost zunaj zavoda v obliki pohoda v okolici. Potekal je med raznolikim drevjem, urejenimi cvetličnimi nasadi in fontanami, vse do Mestnega parka. Pohoda se je udeležilo sedem obsojencev v spremstvu strokovnih sodelavk. Obsojenci so bili izkušnje in malce drugačne možnosti fizične aktivnosti in preživetega dela dneva veseli.