Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 9.18 je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor na krovu prepeljal obolelo osebo iz Bistrice ob Sotli v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bistrica ob Sotli so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.51 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika poletela v Trbovlje in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 20.39 sta na obvoznici v Trzinu trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem pri oskrbi dveh poškodovanih oseb in prenosu v reševalno vozilo, na vozilih odklopili akumulatorja in cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovani osebi so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 11.14 sta na avtocesti Kozina–Kastelec, občina Hrpelje Kozina, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so kraj dogodka prometno in požarno zavarovali, nudili pomoč poškodovani osebi pred prihodom reševalcev NMP Sežana.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.32 so v naselju Hrovača, občina Ribnica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Ribnica so počakali, da so saje dogorele in opravili pregled s termo kamero.

Izpostava Maribor

Ob 13.07 so v naselju Spodnji Slemen, občina Selnica ob Dravi, posredovali gasilci PGD Selnica ob Dravi in Slemen zaradi požara vrtne lope. Gasilci so požar pogasili ter objekt in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 13.46 je v naselju Drvanja, občina Benedikt, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Benedikt, ki so požar pogasili ter objekt prezračili in pregledali.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 20.28 je na Škapinovi ulici v Celju gorel manjši kup odpadnega papirja. Gasilca Poklicne gasilske enote (PGE) Celje sta požar pogasila.

Izpostava Kranj

Ob 16.16 je v gozdu ob Cesti Talcev v Kranju gorelo zaradi kurjenja brez nadzora. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so manjši požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 14.21 so v Ulici Veljka Vlahoviča v Mariboru gasilci PGD Pobrežje in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor pogasili manjši požar listja in vej.

Izpostava Postojna

Ob 7.03 so v naselju Ponikve, občina Sežana, gorele bale sena. Posredovali so gasilci PGD Štjak in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS), ki so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 13.30 je na Ločiški cesti v Ločici ob Savinji, občina Polzela, gorel večji kontejnerja smeti. Gasilci PGD Ločica ob Savinji in Polzela so goreče odpadke pogasili.

Izpostava Koper

Ob 8.41 so na Šaredu, občina Izola, gasilci JZ GB Koper pogasili goreč zabojnik za komunalne odpadke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 6.10 je na avtobusni postaji v Cerknici iz vozila izteklo pogonsko gorivo po parkirišču. Posredovali so gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Kovinoplastika Lož, ki so gorivo posuli z vpojnim sredstvom in parkirišče počistili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.57 sta v bližini Šempetra, občina Šempeter - Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) odstranila na varno neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 8,34 kg. Najdbe so iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 11.43 je na Cerju v občini Miren - Kostanjevica občan pri delu v gozdu naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila v ustrezno skladišče topovsko granato kalibra 100 mm, mase 11,6 kg, topovsko granato kalibra 80 mm, mase 6,7 kg in tri topovske vžigalnike mase po 0,5 kg. Vse najdbe so iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 18.07 je bila v Prisojah, občina Koper, v dvigalu večstanovanjske hiše ujeta oseba. Gasilci JZ GB Koper so osebo rešili iz dvigala in obvestili servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.54 so v Rovtah, občina Logatec, gasilci PGD Rovte nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.58 so na Lepi poti v Ljubljani, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana skozi okno vstopili v stanovanje in tako omogočili reševalcem dostop do obnemogle osebe.

Ob 20.20 je v ulici Ježa v Ljubljani, v hlevu je bik padel v krmilni žleb in se je zagozdil. Gasilci GB Ljubljana so bika s tehničnim posegom rešili iz žleba.

Izpostava Postojna

Ob 10.02 je v naselju Zagon, občina Postojna, pri podiranju drevesa, le-to padlo na nadstrešek in ga podrlo. Pod nadstreškom je bilo parkirano osebno vozilo, ki je poškodovano. Gasilci PGD Postojna so z dvigalom dvignili nadstrešek.

Ob 16.12 je na hribu Kršičevec, občina Pivka, sprehajalec našel mrtvo osebo. Gasilci PGD Palčje in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana so nudili pomoč ekipi NMP Postojna pri prenosu preminule osebe. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.12 so v Breznem, občina Podvelka, gasilci PGD Radlje ob Dravi s tehničnim posegom odprli vrata večstanovanjskega objekta. V stanovanju so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem oskrbeli onemoglo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/