Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. junija 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.31 se je na območju Črne vode nad Tamarjem, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodovala planinka. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Rateče, ki so imobilizirali poškodovano nogo, planinko prenesli po snežišču do Tamarja in jo z vozilom prepeljali v Planico, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

Ob 16.33 sta madžarska planinca obtičala na strmem snežišču nad planino Zgornja Krma, občina Gorje. Eden od planincev si je pri zdrsu huje poškodoval ramo. Posredovali so reševalci GRS Mojstrana, dežurna ekipa za reševanje v gorah in helikopter Letalske policijske enote (LPE). Helikopter je poškodovanca prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.45 sta se Pod Skuto v Kamniških Alpah zaplezala dva francoska planinca. Posredovali so reševalci GRS Kamnik, dežurna ekipa za reševanje v gorah in helikopter LPE. Helikopter ju je prepeljal v dolino.

Ob 21.13 si je na Veliki planini v občini Kamnik občan zlomil gleženj. Gorski reševalci GRS Kamnik so ga na kraju oskrbeli in na klasični način prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.22 se je v bližini kraja Poče, občina Cerkno, poškodovala planinka. Pomoč na kraju so ji nudili reševalci GRS Tolmin in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerkno. Kasneje je bila prepeljana s helikopterjem LPE v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.55 so v naselju Bilje, občina Miren-Kostanjevica, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica nudili pomoč starejši oboleli osebi, ker je v nočnih urah padla in se ni mogla dvigniti s tal.

Ob 17.55 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v Šempeter pri Gorici. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 9.27 sta na cesti med Pradami in Sv. Antonom, občina Koper, trčila osebno vozilo in skuter. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč zdravstvenemu osebju pri oskrbi poškodovanega motorista. Poškodovani je bil z reševalnim vozilom odpeljan v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.12 je na regionalni cesti Litija-Zagorje pri naselju Spodnji Log, občina Litija, voznik izgubil nadzor nad vozilom, zapeljal s ceste in se prevrnil na streho. Gasilci PGD Litija so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na kolesa. Poškodovanih oseb ni bilo. Posredovali so tudi policisti.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.04 je v Kopališki ulici v Murski Soboti osebno vozilo zdrsnilo s cestišča ter se obrnilo na streho. Poškodovana je bila ena oseba, katera je bila prepeljana v SB Murska Sobota. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in počistili vozišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.51 je na cesti Grgar - Grgarske Ravne, občina Nova Gorica, padel motorist z motorjem. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanca, usmerjali promet, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in osvetljevali kraj nesreče. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica in nato z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnjo oskrbo v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 00.29 je v Podgorju, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v ograjo. Gasilci PGD Slovenj Gradec zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine, Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 21.02 je na Čečovju v občini Ravne na Koroškem osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj nesreče, iz vozila rešili osebi in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovanima osebama do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, očistili po vozišču razlite tekočine, odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na kolesa. Poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci ZRCK Ravne na Koroškem.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.43 je v Velikem Širju, občina Laško, zagorela lesena uta, velikosti 5 x 7 metrov polna drv, obstajala pa je nevarnost, da požar preskoči na bližnjo stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Laško, Zidani Most, Rimske Toplice, Rečica in Sedraž. Požar se je razširil na bližnji rob gozda. Gasilci so pogasili rob gozda vršili varovanje stanovanjske hiše. Pri gašenju sta se poškodovala gasilca. Enega poškodovanega gasilca so reševalci NMP Celje prepeljali z reševalnim vozilom v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.27 je v naselju Golo v občini Ig zagorelo ostrešje več stanovanjske hiše. Gasilci PGD Golo, Škrilje in Ig so požar pogasili. Ostrešje je zgorelo v celoti, uničeno je mansardno stanovanje.

Ob 18.45 je na Merčnikovi ulici v Ljubljani zagorela hiša. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so požar, ki se je razvil v pritličnem, zunanjem, pokritem delu dvonadstropne stanovanjske hiše, pogasili ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.34 je zagorelo v naselju Moravske Toplice v istoimenski občini v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar, kateri je uničil steklokeramično ploščo ter delno kuhinjsko pohištvo, so pogasili gasilci PGD Moravske Toplice, Martjanci, Tešanovci, Sebeborci, Filovci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.08 je v naselju Volčja Draga, občina Renče-Vogrsko, iz neznanega razloga zagorelo v garažnih prostorih stanovanjskega objekta. Požar so pogasili  gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Renče-Vogrsko.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.05 je na parkirišču v Tivoliju v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 19.09 je ob Južni cesti v Izoli zagorelo podrastje v nekdanjem kamnolomu. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.51 je ob cesti Preserje–Rakitna, pred naseljem Rakitna, občina Brezovica, zagorela trava in podrastje. Požar, ki je zajel okoli 50 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Rakitna. Pogorišče so zalili z vodo ter prekopali.

Ob 14.18 je ob Cesti v Prod v Ljubljani gorela suha trava na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Ob 15.29 so v ulici Gmajnice v Ljubljani ob progi gorele veje in trava na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Ob 16.01 je v gozdu v Mostecu v Ljubljani gorela podrast in smreka na površini okoli 25 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Ob 16.20 je ob koseškem bajerju v Ljubljani v bližnjem gozdu gorel kup smrekovih vej in štorov, na površini okoli 30 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Šiška so požar pogasili in požarišče zalili z vodo.

Ob 20.30 je v naselju Lipe, občina Ljubljana, na travniku gorela bala sena. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Barje.

Ob 23.26 sta na Zaloški cesti v Ljubljani goreli vrtni lopi. Požar, ki je vrtni lopi v celoti uničil in poškodoval rastlinjak v bližini, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova - Sneberje - Novo Polje.

Izpostava Maribor

Ob 4.28 so v naselju Mostečno, občina Makole, gasilci PGD Makole pogasili požar suhe trave na površini okoli 10 kvadratnih metrov

Izpostava Postojna

Ob 14.56 so pri Hudem Vrhu v občini Bloke zagoreli suha trava in posamezni borovci. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Nova vas in Velike Bloke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 8.03 so bile na reki Kokri v občini Preddvor, opažene pene. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so na kraju ugotovili, da ne gre za nevarno snov. Na kraju so bili prisotni policisti, obveščena pa je bila tudi Ribiška družina Kranj.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.01 je na obrežju reke Soče v bližini Srpenice, občina Bovec, občan našel ročno bombo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno ročno bombo avstrijske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.59 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili pet ujetih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 8.00 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Jesenice omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.36 so na Zarnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 20.33 so na Slamnikarski ulici v Mengšu gasilci PGD Mengeš ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Maribor

Ob 2.56 je na Gosposvetski cesti v Mariboru v drugem nadstropju dijaškega doma počila cev na sanitarnem kotličku, zaradi česar je iztekala voda in zamakala spodnje prostore, ogrožena je bila tudi električna napeljava. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni vodovodni ventil, delavec Elektra pa je izklopil dovod električne energije. Za nadaljnjo sanacijo bo poskrbel upravljalec objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije republike Slovenije za okolje bo od ponedeljka do srede v popoldanskem času po nižinah velika toplotna obremenitev.