Skoči do osrednje vsebine

Četrta pregledna konferenca Ottawske konvencije v Oslu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve veleposlanik Andrej Benedejčič se je udeležil Četrte pregledne konference Konvencije o prepovedi uporabe, kopičenja zalog, proizvodnje in prenosa protipehotnih min in o njihovem uničenju (znana kot Ottawska konvencija), ki je potekala v Oslu od 25. do 29. novembra 2019.
Posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve veleposlanik Andrej Benedejčič

Posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve veleposlanik Andrej Benedejčič

1 / 3

V svojem govoru je zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije Ottawski konvenciji in konkretnim aktivnostim, ki jih Slovenija izvaja večinoma skozi podporo delovanju ITF Enhancing Human Security, s sedežem v Sloveniji. Ocenil je, da je Ottawska konvencija ena najbolj uspešnih mednarodnih pogodb s področja razorožitve, ki poleg tega tudi prispeva k doseganju ciljev iz Agende 2030 za trajnostni razvoj. Izpostavil je tudi pomen spolne enakopravnosti in spoštovanja mednarodnega prava.

Na Pregledni konferenci sta bili med drugim sprejeti tudi posebna Politična deklaracija in Akcijski načrt, ki bosta prispevala k okrepitvi aktivnosti na tem področju. 

Po govoru se je veleposlanik Benedejčič vpisal v slovesno knjigo, s čimer je potrdil ponovno zavezo Slovenije Ottawski konvenciji.