Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Poslovil se je Marjan Zupančič

  Slovensko arhivsko srenjo in še posebej sodelavce Arhiva Republike Slovenije je užalostila vest, da je v 73. letu umrl gospod Marjan Zupančič, naš nekdanji sodelavec in dolgoletni namestnik direktorja arhiva.

 • Sledi mojstra Plečnika v Arhivu Republike Slovenije

  V parku pred Gruberjevo palačo v Ljubljani je do konca septembra na ogled razstava, ki na desetih panojih predstavlja arhivsko zapuščino Plečnikovih gradenj v Ljubljani, ki jo hranimo v Arhivu Republike Slovenije.

 • Izvajanje osnovnih in dodatnih usposabljanj ter preizkusov strokovne usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom

  Zaradi nevarnosti širjenja bolezni covid-19 in priporočil pristojnih organov bo Arhiv Republike Slovenije vsa osnovna in dodatna strokovna usposabljanja do preklica izvajal na daljavo v obliki video seminarjev z uporabo programa Zoom. Ko bodo razmere to dopuščale, bodo usposabljanja izvedena na običajen način.

 • Arhiv Republike Slovenije korak bližje novim prostorom

  Arhiv Republike Slovenije in Muzej slovenske osamosvojitve sta na Ministrstvu za kulturo podpisala tripartitno pogodbo o rekonstrukciji in dozidavi objekta na Poljanski cesti 40 v Ljubljani. Arhiv je s tem korak bližje svojim novim prostorom.

 • Odprava pogoja PCT za vstop v Arhiv Republike Slovenije

  Pogoj preboleli, cepljeni, testirani (pogoj PCT) za vstop v Arhiv ni več obvezen, število obiskovalcev ni več omejeno na 8.

 • Zaprtje čitalnice in informacijske sobe

  Čitalnica in informacijska soba bosta 7. 2. 2022 zaprti.

 • Zaprtje arhiva med božično-novoletnimi prazniki

  Arhiv Republike Slovenije bo v času od 27. do 31. decembra 2021 zaprt.

 • Zbrali smo pogum, stopili smo skupaj - knjiga o plebiscitu za samostojno in neodvisno državo Slovenijo

  Na dan, ko obeležujemo 31. obletnico plebiscita za samostojno in neodvisno državo Slovenijo, je izšla knjiga z naslovom "Zbrali smo pogum, stopili smo skupaj", ki obeležuje prelomno obdobje slovenske osamosvojitve.

 • Končala se je bogata življenjska pot Aškerčevega nagrajenca dr. Janeza Arneža

  V 99. letu starosti se je poslovil dr. Janez Arnež, ki mu gre zahvala, da se je ohranilo bogato arhivsko gradivo slovenskih izseljencev. Čeprav ekonomist po izobrazbi, je kmalu po priselitvi v Združene države Amerike opazil, da arhivsko gradivo, ki nastaja v slovenskih skupnostih v tujini, nezadržno izginja. V skladu z vodilom, da je dolžan narediti kar more in ne le kar mora, je njegovo ohranitev sprejel za svojo življenjsko nalogo.

 • Trinajst slovenskih filmov končno spet doma

  Po več kot petdesetih letih se je 10. decembra 2021, ob 13. uri v Slovenijo vrnilo trinajst slovenskih celovečernih filmov (negativ slike in tona), ki so bili na podlagi pogodbe o depozitu med Jugoslovansko kinoteko in Republiškim komitejem za kulturo Socialistične republike Slovenije 15. 2. 1968 s strani producenta Triglav filma predani v hrambo Jugoslovanski kinoteki v Beogradu.

 • Trinajst slovenskih filmov bo končno spet doma

  Po več kot petdesetih letih se v Slovenijo vrača trinajst slovenskih celovečernih filmov (negativ slike in tona), ki so bili na podlagi pogodbe o depozitu med Jugoslovansko kinoteko in Republiškim komitejem za kulturo Socialistične republike Slovenije 15. 2. 1968 s strani producenta Triglav filma predani v hrambo Jugoslovanski kinoteki v Beogradu.

 • Srečanje vodij evropskih konservatorskih in restavratorskih centrov v arhivih

  V okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije smo v Centru za konserviranje in restavriranje v Arhivu Republike Slovenije 29. in 30. novembra 2021 na spletu izvedli strokovno srečanje vodij evropskih konservatorskih in restavratorskih centrov v arhivih.

 • "Zeleni in digitalni arhivi v Evropski uniji za vsakogar"

  V okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije smo v Arhivu Republike Slovenije 4. novembra v studiu Gospodarskega razstavišča v Ljubljani izvedli dva spletna dogodka, posvečena aktualni problematiki evropskih arhivov. Dopoldne je bil organiziran 29. sestanek Evropske arhivske skupine (EAG), na povabilo in pod vodstvom predstavnikov Evropske komisije (vabljene samo članice EU), popoldne pa 42. sestanek direktorjev nacionalnih arhivov članic EU (EBNA).

 • Zapuščina izginulih slovenskih gradov v gradivu Arhiva Republike Slovenije

  V parku pred Arhivom Republike Slovenije je od konca oktobra dalje na ogled razstava, ki na desetih panojih predstavlja arhivsko zapuščino nekaterih slovenskih gradov, ki jih danes več ni.

 • Nadgradnja Registra elektronske hrambe

  Od 2. novembra 2021 bo potekala nadgradnja Registra elektronske hrambe. Zaradi nadgradnje na novo različico bodo registri ponudnikov opreme in storitev, certificirane opreme in potrjenih notranjih pravil začasno nedostopni. V kolikor podatke iz registrov nujno potrebujete, se prosimo obrnite na glavno pisarno arhiva po elektronski pošti.

 • Izvajanje osnovnih in dodatnih usposabljanj ter preizkusov strokovne usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom

  Zaradi nevarnosti širjenja bolezni covid-19 in priporočil pristojnih organov bo Arhiv Republike Slovenije vsa osnovna in dodatna strokovna usposabljanja do preklica izvajal na daljavo v obliki video seminarjev z uporabo programa Zoom. Ko bodo razmere to dopuščale, bodo usposabljanja izvedena na običajen način.

 • Snemanje v čitalnici arhiva

  Zaradi snemanja bo v ponedeljek, 18. oktobra, med 11:15 in 13. uro, in sredo, 20. oktobra, med 10. in 12. uro, čitalnica arhiva zaprta. V teh dneh bo delo v čitalnici in sobi za informacije tudi sicer občasno moteno.

 • 5. zvezek Vodnika po urbarjih Arhiva Republike Slovenije izšel tudi v tiskani obliki

  Izšla je tiskana različica 5. zvezka Vodnika po urbarjih Arhiva Republike Slovenije, ki ga je pripravila Lilijana Žnidaršič Golec. Vodnik, ki je pomladi izšel v elektronski obliki in je sedaj na voljo tudi v fizični obliki.

 • Virtualna arhivska čitalnica in registri arhiva v ponedeljek, 11. 10. 2021, začasno nedostopni

  Zaradi nujnih vzdrževalnih del na infrastrukturi Arhiva Republike Slovenije bodo v ponedeljek, 11. oktobra 2021, med 6.30 in 8. uro, Virtualna arhivska čitalnica in registri arhiva nedostopni.

 • Slovenski elektronski arhiv med finalisti natečaja Premik naprej 2021

  Informacijska rešitev Slovenski elektronski arhiv v okviru natečaja Premik naprej med petimi najboljšimi izboljšavami v javni upravi v letu 2021.