Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Srečanje z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino

  Danes je minister dr. Darjo Felda na obisku gostil varuha človekovih pravic Petra Svetino. Pogovarjala sta se predvsem o prizadevanjih vzgajanja na področju empatije, spoštljive komunikacije, z zagotavljanjem spodbudnega učnega okolja.

 • Javna predstavitev mnenj o varnem in spodbudnem učnem okolju

  Delovna skupina za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 je organizirala 2. javno predstavitev strokovnih stališč in predlogov. Tema tokratnega dogodka je bila ustvarjanje varnega in spodbudnega učnega okolja za optimalen razvoj posameznika.

 • Preventivna akcija Nasilje je čist' out

  Predstavniki šolstva in policije ter glasbenik Challe Salle smo včeraj, 21. septembra 2023, na Osnovni šoli Mihe Pintarja Toleda v Velenju nagovorili učence in jih spodbudili k ustvarjanju prijaznega otroštva brez nasilja.

 • Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje s partnerji na 55. Sejmu MOS

  Med 13. in 17. septembrom je bilo Celje v znamenju inovacij, izobraževanja ter digitalne preobrazbe, saj se je odvijal 55. mednarodni obrtni sejem MOS. Med mnogimi razstavljavci, smo tudi mi predstavljali naše aktivnosti in v sodelovanju s partnerji bili na voljo za obiskovalce z vsebinami projektov na področju digitalizacije izobraževanja.

 • Minister na Neformalnem srečanju ministrov in ministric za izobraževanje in mladino v Zaragozi

  Delovne seje v Zaragozi so osredotočene na glavne prednostne naloge na področju izobraževanja in mladine pod naslovom "Kako povezati Evropo z mladimi?" Ministri in ministrice med drugim razpravljajo o tem, kako spodbujati politično udejstvovanje mladih, negovanje študentov v ranljivem položaju in spodbujanje skupnih vrednot ter demokratičnega državljanstva v EU.

 • Javno posvetovanje o programu Erasmus+

  Evropska komisija je 15. septembra 2023 začela javno posvetovanje, da bi zbrala mnenja državljanov in organizacij o programu Erasmus+, vodilnem programu EU za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport.

 • Sofinanciranje pouka maternih jezikov za otroke drugih narodnosti

  Ministrstvo je šole povabilo k oddaji prošenj za sofinanciranje dopolnilnega pouka maternih jezikov za otroke drugih narodnosti.

 • Nova izdaja mednarodnega zbornika podatkov o izobraževalnih sistemih

  Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) na letni ravni objavlja podatke o izobraževanju v državah članicah in partnerskih državah. Osrednja tema letošnje publikacije je stanje v poklicnem izobraževanju in usposabljanju.

 • Minister na obisku podružničnih šol ob začetku šolskega leta

  Ministrstvo se zavzema za enakomeren razvoj tako urbanih centrov kot podeželskih predelov. Pomemben doprinos za dosego tega cilja so tudi podružnične šole.

 • Pričenja se Nacionalni mesec skupnega branja 2023

  Med 8. septembrom in 8. oktobrom se odvija letošnji Nacionalni mesec skupnega branja, tokrat še bogatejši z dogodki in dejavnostmi, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture doma, v zamejstvu in po svetu.

 • Slovenija na tekmovanju mladih strokovnjakov Euroskills Gdansk 2023

  Državna sekretarka Jasna Rojc je pospremila slovensko reprezentanco na tekmovanju EuroSkills Gdansk 2023 na Poljskem. Slovenijo bo na tekmovanju zastopalo 12 tekmovalcev v desetih panogah: strežba, kuharstvo, Informacijsko-komunikacijska tehnologija, pohištveno in stavbno mizarstvo, mehatronika, frizerstvo, cvetličarstvo, slikopleskarstvo in kamnoseštvo.

 • Minister za vzgojo in izobraževanje sprejel redno letno poročilo zagovornika načela enakosti

  Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ministru za vzgojo in izobraževanje dr. Darju Feldi predstavil delo Zagovornika iz leta 2022. Na delovnem srečanju sta pozornost namenila nekaterim primerom ugotovljene diskriminacije in napredku pri zagotovitvi dostopnosti izobraževanja za gibalno in senzorno ovirane učence in dijake.

 • Izbor izvajalca za pripravo analize stanja Institucionalna samoevalvacija v vzgoji in izobraževanju

  Na junija objavljeno javno povabilo za pripravo analize stanja z naslovom Institucionalna samoevalvacija v vzgoji in izobraževanju sta v roku prispeli dve ustrezni prijavi. Komisija je prijave ocenila in za izvajalko izbrala Univerzo v Ljubljani (Pedagoška in Filozofska fakulteta) - doc. dr. Vesna Podgornik.

 • Za varno pot v šolo moramo skrbeti vsi

  Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je nagovoril navzoče na dogodku o pomenu prometne varnosti na poti v šolo, ki se je odvil pod okriljem Agencije za varnost prometa. Minister je izpostavil, kako pomembno je, da s smo s svojim vzornim vedenjem v prometu otrokom in mladostnikom odrasli ves čas zgled.

 • Minister na prvi šolski dan obiskal učence v neurju poškodovane Osnovne šole Šmarje pri Kopru

  Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je na prvi šolski dan odpravil na obisk Osnovne šole Šmarje pri Kopru, kjer je med ostalim nagovoril prvošolčke in si ogledal škodo, ki jo je šoli povzročilo neurje le nekaj dni pred pričetkom pouka.

 • Nacionalno preverjanje znanja v šolskem letu 2023/2024

  Seznam osnovnih šol, v katerih se bo preverjalo znanje z nacionalnim preverjanjem znanja iz določenega tretjega predmeta v šolskem letu 2023/2024.

 • Ministrova poslanica ob pričetku novega šolskega leta

  Nagovor ministra za vzgojo in izobraževanje dr. Darja Felde pred pričetkom novega šolskega leta 2023/2024.

 • Pravilnik o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive

  V Uradnem listu je objavljen Pravilnik o napredovanju zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja v nazive, ki začne veljati 1. septembra 2023.

 • Plakata s ključnimi informacijami ob zaznavi medvrstniškega nasilja

  Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je izdalo plakata s ključnimi informacijami, kako ravnati ob zaznavi medvrstniškega nasilja. Informacije so namenjene zaposlenim, šolski svetovalni službi ter vodstvu in predstavljajo ključne povzetke Protokola za ravnanje ob zaznavi in obravnavi medvrstniškega nasilja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

 • Živahna razprava o izzivih poklicnega in strokovnega izobraževanja

  V torek, 22. avgusta 2023, je v prostorih Ministrstva za vzgojo in izobraževanje potekala 11. seja Delovne skupine za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023 – 2033. Osrednja tema srečanja je bilo poklicno in strokovno izobraževanje.