Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Veleposlaništvo v Berlinu 29. maja 2023 zaradi praznika zaprto

  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu bo 29. maja. 2023 zaprto.

 • Konzularni dan v Frankfurtu na Majni

  V torek, 13. junija 2023, bo v prostorih slovenskega društva Sava v Frankfurtu potekal konzularni dan. Sprejemale se bodo le stranke s predhodno potrjenim terminom.

 • Veleposlaništvo organiziralo vsebinske razprave o podnebni in prehranski varnosti

  Veleposlaništvo RS v Berlinu je 15. maja 2023 v prostorih Evropske akademije Berlin gostilo panelne razprave o podnebni in prehranski varnosti. Kot moderatorji in panelisti so na dogodku sodelovali predstavniki slovenskega in nemškega zunanjega ministrstva, predstavniki diplomatskega zbora v Berlinu, mednarodnih organizacij in raziskovalnih ustanov. Razprave so bile osredotočene na vpliv podnebne krize na mednarodni mir in varnost kot tudi na prehranske krize, ki so posledica podnebnih sprememb.

 • Slovenska podjetja skupaj z ministrom Hanom v Nemčiji za krepitev gospodarskega sodelovanja

  Minister Matjaž Han danes nadaljuje dvodnevni obisk v Nemčiji, kjer se je skupaj s slovenskimi transportno-logističnimi podjetji pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija udeležil največjega tovrstnega sejma v Evropi.

 • Minister Han s 15 slovenskimi podjetji in institucijami na vodilnem logističnem sejmu v Nemčiji

  Javna agencija SPIRIT Slovenija, izvajalska institucija Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, letos ponovno organizira skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmu Transport Logistic v Münchnu. Na skupnem razstavnem prostoru Slovenije se predstavlja 15 slovenskih podjetij in institucij.

 • Konzularni dan v Dortmundu

  Naslednji konzularni dan v Dortmundu bo potekal v četrtek, 1. junija 2023

 • Veleposlaništvo v Berlinu bo 1. maja 2023 zaprto

  Ta dan odpadejo tudi uradne ure konzularnega oddelka.

 • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

  Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

 • Veleposlaništvo v Berlinu bo 7. in 10. aprila 2023 zaprto

  Ta dneva odpadejo tudi uradne ure konzularnega oddelka.

 • Konzularni dan v Dortmundu

  Naslednji konzularni dan v Dortmundu bo potekal v četrtek, 27. aprila 2023

 • Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič na odkritju spominskih obeležij v Wittenbergu

  Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič se je v petek, 17. marca 2023, v Wittenbergu, na povabilo Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji udeležila slovesnosti ob odkritju spominskih plošč dvema zaslužnima Slovencema in izjemnima izobražencema, Juriju Dalmatinu in Adamu Bohoriču. S tem se bosta njuni imeni za vedno zapisali v evropsko zgodovino reformacije.

 • Veleposlaništvo v Berlinu bo 8. marca zaprto

  Zaradi praznika v državi sprejemnici veleposlaništvo ne bo poslovalo.

 • Konzularni dan v Dortmundu (vsi termini so zasedeni!)

  Naslednji konzularni dan v Dortmundu bo potekal v četrtek, 23. marca 2023.

 • Ministrica Fajon na 59. Münchenski varnostni konferenci o pravicah žensk, podnebju in širitvi EU

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na 59. Münchenski varnostni konferenci sodelovala na srečanju zunanjih ministric, okroglih mizah o podnebnih spremembah in širitvi EU ter opravila številna dvostranska srečanja. "Slovenijo predstavljam kot odprto in sodobno državo ter odlično kandidatko za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za obdobje 2024-2025," je poudarila ministrica.

 • Predsednica Pirc Musar na 59. Münchenski varnostni konferenci

  Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar se je udeležila 59. Münchenske varnostne konference, ki je potekala med 17. in 19. 2. 2023. Kot osrednja govorka je sodelovala na razpravi z naslovom "Kodeks ravnanja: Oblikovanje na pravilih temelječega digitalnega reda" (Code of Conduct: Building a Rules-Based Digital Order). Predsednica je skupaj z dr. renato Salecl 17.2. zvečer sodleovala tudi na razpravi v okviru serije Varnost in literatura (MSC Security and Literature Series). Govorili sta predvsem o problematiki dezinformacij in dezinformacijski vojni, ki spremlja vojno v Ukrajini. Predsednica je ob robu konference opravila tudi več bilateralnih srečanj.

 • Ministrica dr. Asta Vrečko na delovnem obisku v Berlinu

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je bila od 13. do 14. februarja 2023 na delovnem obisku v Berlinu. V okviru obiska se je srečala z ministrico za kulturo in medije Zvezne republike Nemčije Claudio Roth, se udeležila koncerta slovenske vokalne skupine Gallina in Alda Kumarja ob slovenskem kulturnem prazniku, obiskala Muzej evropskih kultur in Aedes galerijo ter se srečala z v Berlinu živečimi slovenskimi umetnicami in umetniki.

 • Predsednica Nataša Pirc Musar na nastopnem obisku v Nemčiji

  Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je danes na delovnem obisku v Berlinu sestala s predsednikom Zvezne republike Nemčije Frankom-Walterjem Steinmeierjem. V ospredju predstavitvenega obiska slovenske predsednice v Nemčiji so bile aktualne evropske in mednarodne teme, predvsem vojna v Ukrajini, razmere na Zahodnem Balkanu, podnebna politika in sodobni tehnološki izzivi.

 • Slovensko-nemške konzultacije na ravni generalnih direktoric za evropske zadeve

  Vršilka dolžnosti generalne direktorice za evropske zadeve veleposlanica Ksenija Škrilec je na konzultacijah v Ljubljani gostila direktorico za Evropo na Ministrstvu za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije veleposlanico Sibylle Sorg.

 • Ministrica Šinko na Globalnem forumu za hrano in kmetijstvo

  Ministrica Irena Šinko se je udeležila Globalnega foruma za hrano in kmetijstvo, 15. berlinskega Vrha kmetijskih ministrov z naslovom »Preobrazba prehranskih sistemov: svetovni odziv na številne krize«. Vrha se je udeležilo preko 70 ministrskih delegacij z vsega sveta in predstavniki Evropske komisije, Afriške unije, kmetijskih institucij in združenj ter drugih mednarodnih organizacij. Dogodek poteka v okviru mednarodnega sejma Zeleni teden, ki je vrata za obiskovalce odprl včeraj.

 • Konzularni dan v Dortmundu (vsi termini so zasedeni)

  V četrtek, 26. januarja 2023 bo med 9.00 in 17.00, v prostorih častnega konzulata Republike Slovenije v Dortmundu potekal konzularni dan. Strank brez potrjenega termina ne bomo mogli sprejeti.