Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Danes

  3. december – Ta veseli dan kulture

  Bliža se že tradicionalni dan odprtih vrat v slovenski kulturi, ko številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji vabijo obiskovalce na brezplačne kulturno-umetniške dogodke. Kljub zaostrenim zdravstvenim razmeram so kulturne ustanove pripravile pester niz dogodkov – v živo in po spletu.

 • Danes

  Minister dr. Simoniti si je v Bruslju ogledal slovenski celovečerni film Kapa

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj po uspešnem in tvornem zasedanju ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije v Bruslju nagovoril zbrane v bruseljskem kinematografu Cinemas Galeries. Skupaj so si ogledali slovenski celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića.

 • S kulturo gradimo boljši jutri

  Tokratno zasedanje ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije, ki ga je danes v Bruslju vodil minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, je s sprejetjem sklepov in razpravami utrdilo zavezo slovenskega predsedovanja za boljši jutri – za zeleno, trajnostno, kulturno raznoliko in odporno Evropsko unijo.

 • Minister dr. Simoniti na zasedanju Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo 30. novembra v Bruslju vodil zasedanje ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije. Na dnevnem redu zasedanja so potrditve sklepov o visokokakovostni arhitekturi in pobudi Novi Evropski Bauhaus ter o evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebinah. Na dnevnem redu je tudi več drugih razprav in predstavitev.

 • V Bruslju decembra na ogled deset filmskih klasik iz slovenske filmske zakladnice

  V četrtek, 2. decembra, ob 19. uri v Bruslju odpiramo Retrospektivo slovenskega filma. Na velikem platnu Kraljeve kinoteke Belgije se bo v času od 2. do 22. decembra 2021 odvrtelo deset celovečernih filmskih klasik iz slovenske filmske zakladnice – od nemih začetkov do sodobne produkcije. Retrospektivo bo uvedla projekcija prvega slovenskega nemega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga z izvirno glasbeno spremljavo.

 • Ta veseli dan kulture – vabljeni k vpisu dogodkov

  Vabljeni, da se s svojimi dogodki tudi letos pridružite tradicionalni pobudi dneva odprtih vrat v slovenski kulturi, dneva, ko boste številne kulturne ustanove zopet odprle vrata in obiskovalce povabile na brezplačne kulturno-umetniške dogodke – kljub zaostrenim zdravstvenim razmeram.

 • Raznolika kulturna dediščina kot priložnost za Pomurje

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je v okviru vladnega regijskega obiska v Pomurski regiji v pogovoru z direktorico Pomurskega muzeja Murska Sobota in županom Občine Apače seznanil z dejavnostmi in načrti na področjih muzejske in galerijske dejavnosti ter varovanja in ohranjanja kulturne dediščine.

 • Minister dr. Simoniti na obisku v Pomurski regiji

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se 23. novembra 2021 v okviru vladnega regijskega obiska mudi v Pomurski regiji. Ob obisku predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih v tej regiji (so)financira Ministrstvo za kulturo.

 • Govor državne sekretarke dr. Fridl Jarc ob 60-letnici Knjižnice Črnomelj

  Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je ob 60-letnici Knjižnice Črnomelj – knjižnica bo 60 let praznovala v letu 2022 – nagovorila zbrane na dogodku Ujemi knjigo in slavnostno odprla prve tri knjigobežnice v Črnomlju. Dogodek je potekal na Dan splošnih knjižnic, ki ga od leta 2002 obeležujemo 20. novembra.

 • Ob Dnevu splošnih knjižnic podeljene nagrade za najboljše projekte splošnih knjižnic

  Združenje splošnih knjižnic je ob Dnevu slovenskih splošnih knjižnic, ki ga vsako leto obeležujemo 20. novembra, podelilo nagrade najboljšim knjižničnim projektom, nastalih v obdobju zadnjih treh let. Med 15 prijavljenimi projekti so izbrali tri, ki kažejo inovativen pristop k strokovnemu knjižničarskemu delu oziroma k oblikovanju storitev za uporabnike.

 • Kulturni bazar v regiji 2021

  Enodnevno strokovno usposabljanje Kulturni bazar v regiji 2021, ki je 15. novembra 2021 potekalo v Mariboru, je znova povezalo vzgojno-izobraževale zavode, kulturne ustanove in lokalne skupnosti. Pozornost smo tokrat namenili načrtnemu razvoju kulturno-umetnostne vzgoje podravske, pomurske in koroške regije.

 • Zahteva za objavo popravka prispevka, objavljenega na spletnem portalu Necenzurirano.si

  Ministrstvo za kulturo je na spletni portal Necenzurirano.si naslovilo zahtevek za objavo popravka prispevka z naslovom "Simonitijevo darilo Bojanu Požarju", avtorjev Primoža Cirmana, Tomaža Modica in Vesne Vuković ter na spletnem portalu objavljenega 10. novembra 2021.

 • Druga javna obravnava – Pravilnik o pogojih za izvajanje knjižnične javne službe

  Ministrstvo za kulturo je dalo v drugo javno obravnavo spremenjen predlog Pravilnika o pogojih za izvajanje knjižnične javne službe. Rok za oddajo predlogov, pripomb in mnenj je 26. november 2021.

 • V register nesnovne kulturne dediščine vpisana nova enota

  V register nesnovne kulturne dediščine je odslej vpisana enota trikraljevsko koledovanje. Trikraljevsko koledovanje poteka pred praznikom svetih treh kraljev (6. januar), ko odrasli, mladi ali otroci v kostumih svetih treh kraljev obiskujejo domove, pojejo kolednice, uprizarjajo kratke dramske prizore, voščijo za novo leto in prejemajo darove.

 • 14. november – mednarodni dan boja proti nedovoljenemu prometu s predmeti kulturne dediščine

  Leta 1970 je bila sprejeta UNESCO Konvencija o ukrepih za prepoved in preprečevanje nedovoljenega uvoza in izvoza kulturnih dobrin ter prenosa lastninske pravice na njih. UNESCO je ob petdeseti obletnici konvencije sprejel odločitev in 14. november razglasil za mednarodni dan, posvečen aktivnostim proti nedovoljenemu prometu s predmeti kulturne dediščine.

 • Začenja se Teden splošnih knjižnic

  Splošne knjižnice se na izzive epidemije covida-19 odzivajo z veliko mero fleksibilnosti in inovativnosti – nadgrajujejo obstoječe storitve, uvajajo nove, jih prestavljajo v digitalno okolje, ter s tem ostajajo dostopne vsem in vsakomur. V Tednu splošnih knjižnic od 15. do 20. novembra se bodo po vsej Sloveniji v živo in po spletu zvrstili številni dogodki za vse generacije. Z njimi želijo nagovoriti tako zveste obiskovalce knjižnic kakor tiste, ki v knjižnice ne zahajajo.

 • Minister dr. Simoniti se je seznanil z bogato kulturno dejavnostjo Jugovzhodne Slovenije

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes, 12. novembra, v okviru vladnega regijskega obiska v Jugovzhodni Sloveniji sestal s predstavniki Rokodelskega centra Ribnica in Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto ter si ogledal knjižnico frančiškanskega samostana Nova štifta pri Ribnici in Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni peči.

 • Javne kulturne prireditve odslej tudi s postavljenimi sedišči

  Vlada je včeraj, 11. novembra, sprejela spremembe in dopolnitve odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. V noveli odloka, ki začne veljati danes, 12. novembra, so dopolnjeni pogoji in omejitve izvajanja javnih kulturnih prireditev in obšolskih kulturno-umetniških dejavnosti.

 • Individualna verska duhovna oskrba dovoljena brez izpolnjevanja pogoja PCT

  Vlada je včeraj, 11. novembra, sprejela spremembe in dopolnitve odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. V noveli odloka, ki začne veljati danes, 12. novembra, so dopolnjeni pogoji in omejitve izvajanja individualne verske duhovne oskrbe ter verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja.

 • Minister dr. Simoniti bo danes obiskal Jugovzhodno Slovenijo

  Vlada nadaljuje obiske slovenskih regij. Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo skupaj z drugimi predstavniki vlade tokrat obiskal Jugovzhodno Slovenijo. Ob obisku predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih v tej regiji – po površini naši največji statistični regiji – (so)financira Ministrstvo za kulturo.