Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Danes

  Umetniška dela, ki prehajajo v javno domeno v 2024: kaj to pomeni za ustvarjalnost?

  Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Intellectual Property Office - EUIPO) je v svojem februarskem novičniku objavil članek o procesu, ki opisuje lastnost avtorskih pravic, in sicer prehod umetniških del v javno domeno. Kaj to pravzaprav pomeni za ustvarjalni svet in umetniška dela?

 • Danes

  Predsednik vlade dr. Golob ob dnevu Civilne zaščite: Iskrena hvala in globok poklon

  Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite, ki je bila na Brdu pri Kranju.

 • Danes

  Reke ne poznajo občinskih meja – ukrepi na porečjih morajo biti med seboj usklajeni

  V okviru delovnega obiska ob vodotokih po Sloveniji se je minister Jože Novak z državnima sekretarjema dr. Lidijo Kegljevič Zagorc in mag. Miranom Gajškom skupaj s predstavniki direkcije za vode in koncesionarji danes mudil še v spodnjem delu porečja Savinje. Dopoldne je delegacija opravila terenski ogled, popoldne pa skupaj z župani pregledala načrt del na vodotokih v prihodnjih dveh letih.

 • Danes

  Kipec Civilne zaščite letos prejel Bojan Kopač

  Ob današnjem dnevu Civilne zaščite je državna slovesnost potekala na Brdu pri Kranju, osrednji govorec pa je bil predsednik vlade dr. Robert Golob. Dan Civilne zaščite je namenjen vsem, ki v državi skrbijo za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, za učinkovito ukrepanje ob izrednih razmerah, varujejo človeška življenja, skrbijo za premoženje in preprečujejo usodne posledice za okolje.

 • Danes

  Objava razpisa za prosto delovno mesto administrativnega sodelavca za konzularne zadeve

  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu razpisuje delovno mesto administrativnega sodelavca za konzularne zadeve na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Beogradu.

 • Danes

  Na voljo spodbude za zagon inovativnih podjetij v letu 2024

  Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) je objavil javni razpis P2 2024 – Spodbude za zagon inovativnih podjetij v podporo razvoja inovativnih idej podjetnih posameznikov in skupin ter pomoč do tržnega uspeha. Razpisanih 2,16 milijona evrov spodbud bo omogočilo zagon 30 tehnološko inovativnih podjetij, ki razvijajo inovativne produkte, procese in storitve z visoko dodano vrednostjo.

 • Danes

  JR za sofinanciranje izgradnje novih naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije

  Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je 1. 3. 2024 objavilo 20 milijonov evrov vreden Javni razpis za sofinanciranje izgradnje novih naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije na javnih stavbah in parkiriščih za obdobje 2024 do 2026, ki se financira v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.

 • Danes

  Sprejet Odlok za uporabo sredstev kmetijske rezerve za leto 2024 zaradi poplav in plazov v letu 2023

  Vlada je na včerajšnji seji izdala Odlok o zagotavljanju nujne finančne pomoči za ublažitev premoženjske škode na kmečkih in poslovnih stavbah ter kmetijskih zemljiščih zaradi poplav in plazov iz avgusta 2023. Gre za pravno podlago za začetek izplačil kmetom iz kmetijske rezerve za leto 2024. Za ta namen je predvidenih nekaj manj kot 8,6 milijona evrov evropskih sredstev.

 • Danes

  Na delovnem srečanju ministra Propsa z načelnicami in načelniki upravnih enot o izzivih v letu 2024

  Na Ministrstvu za javno upravo je danes potekalo delovno srečanje med ministrom za javno upravo mag. Francem Propsom s sodelavci ter načelniki in načelnicami (načelniki) upravnih enot. Minister Props se je uvodoma načelnikom zahvalil za sodelovanje na vseh področjih.

 • Danes

  Minister dr. Papič v Bruslju o mobilnosti v evropskem izobraževalnem prostoru

  Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se je 29. februarja in 1. marca v Bruslju udeležil neformalnega srečanja ministrov za visoko šolstvo, ki ga organizira belgijsko predsedstvo Sveta EU. Tema srečanja je bila mobilnost v visokem šolstvu.

 • Danes

  Sodelovanje ministrstva in Fakultete za upravo z namenom dviga strokovnosti in vključevanju mladih

  Minister za javno upravo mag. Franc Props se je sestal s prof. dr. Mirkom Pečaričem, dekanom Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani, saj je delovno področje številnih programov in dejavnosti Fakultete za upravo neposredno povezano z Ministrstvom za javno upravo.

 • Danes

  Obeležitev druge obletnice začetka vojne v Ukrajini

  Svet Evrope je obeležil drugo obletnico začetka vojne v Ukrajini. Udeležence so nagovorili generalna sekretarka Marija Pejčinović Burić, predsednik parlamentarne skupščine Theodoros Rousopoulos, predsedujoči odboru ministrskih namestnikov in stalni predstavnik Lihtenštajna Domenik Wanger ter stalni predstavnik Ukrajine Borys Tarasyuk.

 • Danes

  Obvestilo o spremembah v delovanju centralnega poštnega sistema v omrežju HKOM

  Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) kot upravitelj centralnega sistema elektronske pošte za državne organe v državnem komunikacijskem omrežju (HKOM) sledi novim varnostnim standardom za izboljšanje informacijske varnosti in dvigu varnosti informacijskih sistemov.

 • Danes

  Obvestilo uporabnikom o potencialnih motnjah pri izvedbi regsitracijskih postopkov

  Zaradi prilagoditve informacijskih sistemov, ki jih bo izvajala Geodetka uprava (GURS), in posledičnih prilagoditev povezanih informacijskih sistemov lahko v času od petka, 1. marca, do ponedeljka, 4. marca, prihaja do motenj pri delovanju evidence registriranih vozil.

 • Danes

  Nadzor nad razmnoževanjem hišnih ljubljenčkov je ena od glavnih odlik odgovornega lastništva

  Nenadzorovano razmnoževanje živali pripelje do velikega števila zapuščenih in odvrženih živali. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato lastnike hišnih ljubljenčkov spodbuja k odgovornemu lastništvu, ki vključuje tudi nadzorovano vzrejo, preprečevanje paritve ter sterilizacijo ali kastracijo.

 • Danes

  Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

  Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. februarja 2024.

 • Danes

  Zasebno varovanje: inšpekcijski nadzori na javnih prireditvah

  Inšpektorji Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve so januarja in februarja 2024 opravili 33 nadzorov javnih prireditev, od tega 20 inšpekcijskih nadzorov gostinskih lokalov ter 13 glasbenih, športnih in zabavnih prireditev. Izrekli so več opozoril in uvedli prekrškovne postopke.

 • Danes

  Evropska sredstva za zagon inovativnih podjetij

  Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za javni razpis Spodbude za zagon inovativnih podjetij v letu 2024.

 • Danes

  Minister dr. Papič na srečanju združenja univerz glavnih mest Evrope

  Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič je na posebno povabilo organizatorjev v Bruslju sodeloval na dnevih Združenja univerz glavnih mest Evrope, tako imenovani UNICA days (angleško Network of Universities from the Capitals of Europe – UNICA), ki predstavljajo pomemben korak k oblikovanju prihodnosti in povezovanju članic združenja.

 • Danes

  Sledi nacističnega vojnega zločinca Johanna Mechelsa na slovenskih tleh

  Tokrat predstavljamo pismo poveljnika rezervne policijske čete »Wien« celjskemu deželnemu svetniku Antonu Dorfmeistru, v katerem nemški stotnik prosi za pisno pohvalo svojega dela na Celjskem oziroma za pisno priporočilo. Mechelsovo medvojno delovanje je, poleg usod prebivalcev na Spodnjem Štajerskem, zaznamovalo nizozemski Trimunt, kjer je bil maja 1943 odgovoren za usmrtitev šestnajstih oseb.