Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Novi oceni ogroženosti zaradi naravnih in drugih nesreč za Dolenjsko

  Pripravili smo novi oceni ogroženosti za Dolenjsko, in sicer zaradi terorizma in jedrske ali radiološke nesreče.

 • Predlog novega regijskega načrta zaščite in reševanja ob terorizmu

  Izdelan je predlog načrta zaščite in reševanja ob uporabi orožja ali sredstev za množično uničevanje v teroristične namene oziroma ob terorističnem napadu s klasičnimi sredstvi, verzija 2.0 v Zahodno Štajerski regiji.

 • Letali za gašenje iz zraka sta se vrnili v Slovenijo, opremljeni s plovci

  Danes sta se na brniško letališče po slabih dveh mesecih vrnili letali Air Tractor, ki sta po novem prejeli oznako AT-802 Fire Boss.

 • Predstavitev sistema zaščite, reševanja in pomoči študentom Univerze v Novi Gorici

  Včeraj so nas v Regijskem centru za obveščanje Postojna obiskali študenti programa Znanosti v okolju, Univerze v Novi Gorici, pod vodstvom dr. Andree Oarga-Mulec.

 • Nadomestilo plače prostovoljcem za pomoč pri odpravljanju posledic poplav v avgustu 2023

  Zahtevke za povračilo nadomestila plače delavca/prostovoljca, ki so bili vloženi in zavrnjeni do začetka veljavnosti spremembe Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, lahko delodajalci ponovno vložijo na Upravo za zaščito in reševanje. Pravico do plačane odsotnosti z dela za največ sedem delovnih dni je možno izkoristiti do 31. decembra 2023.

 • V Trstu potekala vaja na morju

  Danes je v okviru projekta Sistem za odzivanje na pomorske incidente v severnem Jadranu (angleško North Adriatic Maritime Incident Response System – NAMIRS) potekala zaključna mednarodna vaja na področju preventive, pripravljenosti in odzivanja ob večjih ekoloških nesrečah na morju in obalnem pasu. Projekt izvajamo v sodelovanju s hrvaškimi in italijanskimi partnerji.

 • Javna predstavitev Načrta zaščite in reševanja ob terorističnem napadu

  V Izpostavi Novo mesto objavljamo javno predstavitev Načrta zaščite in reševanja ob uporabi orožja ali sredstev za množično uničevanje v teroristične namene oziroma ob terorističnem napadu s klasičnimi sredstvi v Dolenjski regiji, različica 1.0.

 • V Ljubljani poteka usposabljanje o psihološki pomoči reševalcem

  Med 14. in 16. novembrom v City hotelu v Ljubljani poteka usposabljanje o psihološki pomoči reševalcem v okviru Pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za jugovzhodno Evropo.

 • Video

  V nedeljo bo Slovenijo zajela še ena vremenska fronta

  Po burni noči se vreme počasi umirja, vendar pa bo Slovenijo v nedeljo prešla še ena vremenska fronta. Za pretežni del države velja rumeno opozorilo, za Primorsko in severozahod pa oranžno opozorilo zaradi okrepljenega jugozahodnega vetra ter napovedanih močnejših padavin v nedeljo.

 • Razpisujemo natečaj "Naravne in druge nesreče - Požari v naravi"

  Namen natečaja je ozavestiti in informirati mlade, njihove starše, vzgojitelje in učitelje o preventivnem ravnanju ob naravnih in drugih nesrečah.

 • Video

  Za severozahod Slovenije izdano rdeče opozorilo, za druge dele Slovenije oranžno

  Na izjavi za javnost so o pričakovanih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah v Sloveniji spregovorili meteorolog Branko Gregorčič in hidrolog Janez Polajnar, oba z Agencije Republike Slovenije za okolje, direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode Neža Kodre, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec.

 • Predstavitev Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v Knežaku in Senožečah

  Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi se je predstavila osnovnošolcem v Knežaku in obiskovalcem na dnevih zaščite in reševanja v Senožečah.

 • Opozorilo ob napovedanih nalivih in morebitnih lokalnih poplavah

  Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan opozarja pristojne službe in prebivalce, da očistijo odpadlo listje z dvorišč in ulic.

 • Pojasnilo glede uveljavitve znižane stopnje davka za gasilce

  Zaradi številnih vprašanj gasilskih organizacij, ki se nanašajo na uveljavljanje posebne nižje stopnje davka na dodano vrednost pri nakupu gasilske opreme objavljamo pojasnilo s povezavo na najpogostejša vprašanja.

 • Opozorilo ob napovedanih nalivih in neurjih

  Za danes in predvsem jutri napovedani nalivi in neurja lahko v Zahodni in Severovzhodni Sloveniji, pa tudi v Jugovzhodni Sloveniji in v osrednjem delu države povzročijo poplave in prožijo plazove.

 • Uprava za zaščito in reševanje gostila dva mednarodna sestanka

  Na Bledu sta med 9. in 11. oktobrom 2023 potekala mednarodna sestanka Akcijske skupine 8 za obvladovanje tveganj naravnih nesreč in prilagajanje na podnebne spremembe Strategije EU za alpsko regijo (EUSALP) in Delovne skupine za naravne nesreče (PLANALP) Alpske konvencije.

 • V Bosni in Hercegovini regionalna vaja na temo obsežnih poplav

  Ekipa Civilne zaščite Republike Slovenije se z današnjim dnem v Brčkem v Bosni in Hercegovini udeležuje praktične štiridnevne regionalne vaje Pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za jugovzhodno Evropo (angleško Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Eastern Europe – DPPI SEE). Slovensko ekipo vodi Branko Sojer iz Uprave za zaščito in reševanje.

 • Na Igu potekal posvet Požari v naravnem okolju

  V okviru meseca požarne varnosti smo 18. oktobra 2023 v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu organizirali posvet Požari v naravnem okolju. Namenjen je bil predstavnikom lokalnih skupnosti, gasilcem, pripadnikom civilne zaščite, društvom in organizacijam ter strokovnjakom, ki so vključeni v aktivnosti načrtovanja in ukrepanja ob požarih v naravnem okolju.

 • Akcija Slovenija oživlja - Svetovni dan oživljanja

  V okviru akcije Slovenija oživlja smo se med 7. in 16. oktobrom skupaj z reševalci nujne medicinske pomoči ter predstavniki gasilcev udeležili akcij v občinah Cerknica, Loška Dolina in Bloke.

 • Danes je mednarodni dan zmanjšanja tveganj nesreč

  Leta 1989 je Generalna skupščina Združenih narodov z namenom spodbuditve kulture zmanjševanja tveganj nesreč določila 13. oktober za mednarodni dan zmanjšanja tveganj nesreč. V Sloveniji ga letos obeležujemo v luči posledic uničujočih poplav, ki so v začetku avgusta močno prizadele našo državo in kruto posegle v življenja mnogih sodržavljanov.