Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Pričetek izvedbene faze vzpostavitve Evropskega okolja enotnega okna za pomorski sektor

    Države članice so vzpostavile pomorska nacionalna enotna okna preko katerih lahko ladjarji in pomorski agenti v elektronski obliki izpolnijo obveznosti poročanja za ladje, ki vplujejo v pristanišča in izplujejo iz njih.

  • Poziv pomorskim strokovnjakom za preglede ladij za prevoz živali

    Uprava za pomorstvo objavlja javni poziv za pooblastitev strokovnjaka za pomorstvo za pregled plovil za prevoz rejnih živali in vabi vse zainteresirane, da podajo vlogo.

  • COP 23: Države sprejele konkretne zaveze za zaščito ekosistemov Sredozemlja

    Zaključilo se je 23. zasedanje držav pogodbenic Konvencije o varovanju morja in obal Sredozemlja – Barcelonske konvencije – COP 23 (angleško Conference of Parties – COP). Pogodbenice so sprejele več pomembnih zavez za zaščito Sredozemlja ob vse večjem vplivu podnebnih sprememb, zmanjševanju biotske raznovrstnosti in onesnaženju. V ospredju COP 23 je bila vključenost mladih v procese odločanja.

  • Video

    Dr. Robert Golob: To dolgujemo našim otrokom, naši skupni zgodovini in skupni prihodnosti

    »Ko gre za okolje, ni meja. Okolje je eno in to je okolje našega planeta. Ukrepati in delovati moramo globalno. Ponosni boste na to, kar bo Slovenija zagovarjala v prihodnjih dveh letih,« je zbranim delegatom na 23. zasedanju pogodbenic Barcelonske konvencije – COP 23 (angleško Conference of Parties – COP), ko Slovenija prevzema predsedovanje, sporočil premier dr. Robert Golob.

  • COP 23: Pogajanja o vsebini Portoroške deklaracije uspešno zaključena

    V Portorožu se nadaljuje drugi dan zasedanja 21. držav pogodbenic Barcelonske konvencije. Delegati so se osredotočili na morsko prostorsko načrtovanje, upravljanje z balastnimi vodami in odlaganje inertnih neonesnaženih materialov. Danes so države dokončno uskladile vsebino Portoroške deklaracije in podprle ustanovitev novega regionalnega centra za podnebne spremembe s sedežem v Turčiji.

  • Nova potrdila o upravljanju s čolni

    S 1. septembrom 2023 je Uprava za pomorstvo začela z izdajanjem novih potrdil za upravljanje s čolni. Novo potrdilo je vizualno spremenjeno in varnostno nadgrajeno.

  • Mednarodna vaja iskanja in reševanja na morju v severnem Jadranu – SARex 2023

    V torek, 26. septembra 2023 se je odvijala prva mednarodna vaja iskanja in reševanja na morju v severnem Jadranu - SARex 2023 (angleško Search and Rescue exercise - SARex). Sodelovale so enote iz Hrvaške, Italije in Slovenije.

  • Ustanovitev Stalne transnacionalne mreže za pomorsko varnost in zaključek projekta EUREKA

    Uprava za pomorstvo z zadnjim dnem v mesecu septembru 2023 zaključuje projekt EUREKA. Glavni rezultat projekta je ustanovitev Stalne transnacionalne mreže za pomorsko varnost, ki bo nosilec aktivnosti trajnega prizadevanja za napredek na področju zagotavljanja pomorske varnosti v jadransko-jonski regiji.

  • Svetovni dan pomorstva

    Tema letošnjega svetovnega dneva pomorstva, ki ga obeležujemo 28. septembra, je posvečena Mednarodni konvenciji o preprečevanju onesnaženja morja z ladij »MARPOL pri 50 – naša zaveza se nadaljuje« (angleško MARPOL at 50 – Our commitment goes on).

  • 25. junij - dan pomorščakov

    Dan pomorščakov, ki ga vsako leto obeležujemo 25. junija, v letošnjem letu izpostavlja vlogo pomorščakov, ki jo imajo ti pri varovanju morskega okolja. Vsebina dneva pomorščakov je povezana z osrednjo temo svetovnega dneva pomorstva »MARPOL pri 50 – naša zaveza se nadaljuje«.

  • Predstavitev vozlišča CISE na Regionalni delavnici v Portorožu in Evropskem dnevu pomorstva v Brestu

    Kot partner projekta CISE-ALERT, CISE's operationalization launch through A Long Endurance and Real live Test (v angleščini), je Uprava Republike Slovenije za pomorstvo v sodelovanju z Evropsko agencijo za pomorsko varnost (v angleščini) 11. maja 2023, v Portorožu organizirala CISE regionalno delavnico »CISE workshop for the Adriatic Sea region« (v angleščini). V preteklem tednu, 24. maja 2023 sta konzorcij CISE-ALERT in Evropska agencija za pomorsko varnost, v okviru Evropskega dneva pomorstva, v Brestu izpeljala delavnico »How CISE can strengthen the EU's maritime security« (v angleščini).

  • 56. zasedanje Odbora inšpekcij za varnost plovbe

    Med 15. in 19. majem 2023 je v Kongresnem centru Brdo potekalo 56. zasedanje Odbora inšpekcij za varnost plovbe.

  • Pridobite pooblastilo za pomorskega strokovnjaka za preglede ladij za prevoz živali

    Nova evropska zakonodaja določa, da mora plovila za prevoz živali pred natovarjanjem živali pregledati tudi pomorski strokovnjak za preglede ladij za prevoz živali.

  • Pristaniški nadzorniki Uprave Republike Slovenije za pomorstvo pridobili mednarodni VTS certifikat

    Uprava Republike Slovenije za pomorstvo (URSP) je v mesecu februarju in marcu 2023, v sklopu projekta EUREKA, v okviru projektne aktivnosti »Pilotno izobraževanje VTS (angleško Vessel Traffic Service) operaterjev«, napotila na usposabljanje dve skupini pristaniških nadzornikov, ki so pridobili mednarodno priznan naziv »Vessel Traffic Service Operator, IALA V-103/1«.

  • 7. marec - dan pomorstva utrinki

    Včeraj sta se v okviru dneva pomorstva v Portorožu zvrstila dva dogodka, s katerima smo obeležili pomorsko usmeritev Republike Slovenije.

  • Srečanje s koordinatorjem projekta CISE-ALERT

    V sklopu projekta Common Information Sharing Environment - A Long Endurance and Real live Test - CISE-ALERT (v angleškem jeziku) in bilateralnih srečanj s partnerji projekta, je Uprava Republike Slovenje za pomorstvo 31. januarja 2023 in 1. februarja 2023 gostila predstavnike koordinatorja projekta Generalni Sekretariat za pomorstvo, Paris (v francoskem jeziku Secrétariat général de la mer, Paris).

  • Svetovni dan pomorstva 2022

    Letošnji svetovni dan pomorstva, ki ga obeležujemo 29. septembra, je usmerjen v trajnostno prihodnost pomorskega sektorja, v kateri bo še večji poudarek na varovanju občutljivega morskega okolja.

  • Zasedanje Upravnega odbora Evropske agencije za pomorsko varnost

    Med 15. in 17. junijem sta se predstavnika RS, direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec, kot član in kap. Vladimir Vladović, kot nadomestni član upravnega odbora Evropske agencije za pomorsko varnost (v angleščini European Maritime safety Agency - EMSA), udeležila zasedanja upravnega odbora in konference na visoki ravni ob 20. obletnici EMSA, ki je potekalo na sedežu EMSA v Lizboni.

  • Dogajanje v Kopru posvečeno pomorskim tematikam

    Pretekli konec tedna so se v Kopru zvrstili dogodki, s katerimi smo obeležili slovenski in evropski dan pomorstva ter 65. obletnico Luke Koper.

  • 7. marec - dan pomorstva

    V času, ko se je cel svet soočal s koronavirusom, so se tudi pomorščaki znašli v nezavidljivem položaju. Kljub temu so svoje delo opravljali in ga opravljajo zavzeto in predano, tako, da pomorsko gospodarstvo posluje skoraj nemoteno.