Skoči do osrednje vsebine

Pričetek izvedbene faze vzpostavitve Evropskega okolja enotnega okna za pomorski sektor

Države članice so vzpostavile pomorska nacionalna enotna okna preko katerih lahko ladjarji in pomorski agenti v elektronski obliki izpolnijo obveznosti poročanja za ladje, ki vplujejo v pristanišča in izplujejo iz njih.

Za olajšanje pomorskega prometa in nadaljnje zmanjšanje upravnega bremena za ladjarske družbe bo potrebno v skladu z Uredbo (EU) 2019/1239 o vzpostavitvi okolja Evropskega okna za pomorski sektor (angleško European Maritime Single Window environment - EMSWe) in izvedbenimi akti postopke poročanja dodatno poenostaviti in uskladiti tako, da bodo tehnološko nevtralni in bodo spodbujali načine poročanja, primerne za prihodnost.

Ob dnevu pomorstva, 7. marcu 2024, Uprava za pomorstvo pričenja z izvedbeno fazo projekta.

V ta namen se je Uprava za pomorstvo januarja 2024 pridružila konzorciju držav članic, ki je na razpis programa CEF-2 Transport prijavil projekt Smart European Maritime Space through the European Maritime Single Window environment - SEMAS - EMSWe.

Projektno partnerstvo SEMAS - EMSWe sestavlja devet partnerjev in devetnajst pridruženih partnerjev skupno iz devetih držav (Španija, Švedska, Nizozemska, Portugalska, Finska, Italija, Slovenija, Belgija, Estonija). V projektu, kot slovenski pridruženi partner nastopa Ministrstvo za finance, Finančna uprava.