Skoči do osrednje vsebine

25. junij dan pomorščakov

Dan pomorščakov, ki ga obeležujemo vsako leto 25. junija, v letu 2024 poudarja prispevek pomorščakov k zagotavljanju varnejšega delovnega okolja v pomorskem sektorju.

Dan pomorščakov, 25. junij, je bil določen z resolucijo, sprejeto na Diplomatski konferenci leta 2010 v Manili, ob sprejetju revidirane Mednarodne konvencije o standardih za usposabljanje, izdajanje spričeval in ladijsko stražarjenje pomorščakov. 

Namen dneva pomorščakov je priznati pomembno vlogo pomorščakov vsega sveta, ki jo imajo v svetovni trgovini, svetovnem gospodarstvu in civilni družbi nasploh.

Generalni sekretar Mednarodne pomorske organizacije, Arsenio Dominguez, je v svojem video nagovoru vsebina je v angleškem jeziku izpostavil, da so pomorščaki bistvenega pomena pri zagotavljanju nemotenega pretoka dobrin in prispevajo k temu, da te dobrine prispejo na trge, v naše domove in na naše mize.

Uprava za pomorstvo se pridružuje čestitki generalnega sekretarja in čestita vsem pomorščakom širom sveta ter se jim zahvaljuje za njihovo delo in podpira zagotavljanje njihove varnosti.