Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Ugotovitve posebnega nadzora kislih kumaric in druge vložene zelenjave v prometu

UVHVVR je na podlagi ugotovljene prisotnosti paracetamola v surovini za proizvodnjo kislih kumaric izvedla vzorčenje omenjene skupine živil v prometu. Vzorčenje je bilo izvedeno v trgovskih verigah, skladiščih kot tudi pri distributerjih.
Na fotografiji so trije kozarci vloženih kumaric

Avtor: internet

Skupaj je bilo odvzetih 38 vzorcev  in sicer  23 vzorcev vloženih kislih kumaric in 15 vzorcev vložene druge zelenjave (rdeča pesa, olive, paprika, šparglji, čebulice).  Rezultati  vseh omenjenih vzorcev niso pokazali prisotnosti paracetamola ali njegovega metabolita 4-aminofenola.

 Podjetje Ahac d.o.o., pri katerem je bila v mesecu oktobru 2025 ugotovljena prisotnost paracetamola v pošiljki uvoženih kumaric namenjenih za nadaljnjo predelavo, je izvedlo dodatno vzorčenje 14 vzorcev, ki so zajemali tako končne proizvode kot tudi surovino.  Rezultati analiz niso potrdili prisotnosti paracetamola v nobenem od odvzetih vzorcev.

 Paracetamol je bil s strani UVHVVR do sedaj ugotovljen zgolj v eni pošiljki surovine,  namenjeni na nadaljnjo predelavo, vzorčeni ob uvozu, kar pomeni da živilo ni doseglo potrošnikov. Paracetamol v nizki koncentraciji je bil v okviru notranjega nadzora proizvajalca dodatno ugotovljen še v eni pošiljki surovine. Naknadno laboratorijsko preverjanje je pokazalo, da v končnem proizvodu, proizvedenem iz te surovine, paracetamol ni prisoten.  Ne glede na navedeno, še vedno  ostaja v veljavi  že sprejet ukrep umika živila, o katerem je bila javnost že obveščena (novica)

 Trenutne ugotovitve izvedenega nadzora kažejo, da prisotnost paracetamola ni vsesplošno razširjena, pač pa je šlo za posamični primer onesnaženja surovine za nadaljnjo predelavo. Trenutno je najverjetnejši razlog  za pojav paracetamola uporaba ocetne kisline, ki nastaja kot stranski proizvod v proizvodnji te aktivne snovi.  UVHVVR bo nadaljevala spremljanje skladnosti  živil glede morebitne prisotnosti paracetamola oziroma drugih organskih snovi v živilih in v primeru njihovega pojava o tem tudi sproti obveščala javnost.