Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Vrhunski chefi z javnimi zavodi za bolj trajnostne obroke otrok

Srednješolski izobraževalni center Radovljica je v četrtek, 23. oktobra 2025, gostil izjemen kuharski dogodek, ki je združil šolske kuharje in najboljše slovenske chefe. Delavnica je bila namenjena izmenjavi znanj, pripravi in okušanju novih jedi in iskanju konkretnih rešitev za večjo uporabo lokalnih, sezonskih in ekoloških živil v javnih zavodih.
Štiri osebe sedijo za mizo in se pogovarjajo.

Delavnica z vrhunskimi chefi. | Avtor: Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj

1 / 3

Udeleženci so se učili in kuhali skupaj z Urošem Štefelinom (Hiša Linhart), Primožem Pintarjem (Gostišče Tolc), Mojco Trnovec (Gostilna Mihovec) ter drugimi priznanimi strokovnjaki. Skupaj so raziskovali, kako lahko javni zavodi z obstoječimi sredstvi in znanjem pripravijo okusne, zdrave in trajnostne obroke za otroke.

Dogodek je potekal v dveh delih. Prvi del je bil namenjen predavanjem in razpravi o zdravstvenih, prehranskih in družbenih vidikih trajnostne prehrane otrok. Poseben poudarek je bil namenjen vlogi kuharskega osebja pri uvajanju sprememb in sistemskim rešitvam za izboljšanje pogojev organizirane prehrane v šolah in vrtcih.  

Drugi del je bil praktično obarvan – udeleženci so se udeležili delavnic, kjer so strokovnjaki prikazali pripravo okusnih jedi iz lokalnih, sezonskih in ekoloških sestavin ter delili svoje izkušnje o tem, kako take jedi približati otrokom in dijakom.

Dr. Ana Frelih Larsen z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je poudarila: »Strateški interes države je, da imajo otroci v vrtcih in šolah zagotovljen dostop do zdravih in trajnostnih obrokov iz lokalnih, sezonskih in ekoloških živil v skladu s prehranskimi smernicami. S tem prispevamo h krepitvi zdravih prehranjevalnih navad, ki so ena ključnih popotnic za zdravo življenje. Z razvojem kulture prehranjevanja v javnih zavodih in povezovanjem z lokalnimi kmetijami spodbujamo tudi njihov odnos do hrane in kmetijstva. Poleg tega pa prehrana v javnih zavodih predstavlja tudi pomemben in stabilen trg za odjem slovenskih živil in s tem prispeva k ohranjanju kmetij. Za doseganje vseh teh ciljev so kuharsko osebje in organizatorji prehrane osrednjega pomena.«

Slovenija se z 11-odstotnim deležem ekoloških zemljišč uvršča nad povprečje EU. Da bi bil ta delež večji, je ključno povečati povpraševanje po ekoloških živilih, pri čemer imajo javni zavodi pomembno vlogo. Uredba o zelenem javnem naročanju določa cilje – 15-odstotni delež ekoloških živil in 20-odstotni delež živil iz shem kakovosti –, ki jih nekateri zavodi z motiviranim osebjem, podporo vodstva in dobrimi praksami že dosegajo, a je pripravljenost širše v javnih zavodih omejena.

Namen delavnice v Radovljici je bil povečati pripravljenost in zmogljivosti javnih zavodov za vključevanje več lokalnih, sezonskih in ekoloških živil v jedilnike. Izkušnje iz tujine, denimo iz Avstrije, Nemčije in Danske, namreč kažejo, da je prav svetovanje in praktična podpora osebju v kuhinjah izjemno učinkovit ukrep za izboljšanje kakovosti obrokov.

Dogodek v Radovljici je pokazal, da povezovanje kuharskega osebja z vrhunskimi chefi ni le navdihujoče, temveč tudi ključno za preoblikovanje javne prehrane v smeri večje trajnosti, zdravja in lokalne samooskrbe.