Vrhunski chefi z javnimi zavodi za bolj trajnostne obroke otrok
Delavnica z vrhunskimi chefi. | Avtor: Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj
Udeleženci so se učili in kuhali skupaj z Urošem Štefelinom (Hiša Linhart), Primožem Pintarjem (Gostišče Tolc), Mojco Trnovec (Gostilna Mihovec) ter drugimi priznanimi strokovnjaki. Skupaj so raziskovali, kako lahko javni zavodi z obstoječimi sredstvi in znanjem pripravijo okusne, zdrave in trajnostne obroke za otroke.
Dogodek je potekal v dveh delih. Prvi del je bil namenjen predavanjem in razpravi o zdravstvenih, prehranskih in družbenih vidikih trajnostne prehrane otrok. Poseben poudarek je bil namenjen vlogi kuharskega osebja pri uvajanju sprememb in sistemskim rešitvam za izboljšanje pogojev organizirane prehrane v šolah in vrtcih.
Drugi del je bil praktično obarvan – udeleženci so se udeležili delavnic, kjer so strokovnjaki prikazali pripravo okusnih jedi iz lokalnih, sezonskih in ekoloških sestavin ter delili svoje izkušnje o tem, kako take jedi približati otrokom in dijakom.
Dr. Ana Frelih Larsen z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je poudarila: »Strateški interes države je, da imajo otroci v vrtcih in šolah zagotovljen dostop do zdravih in trajnostnih obrokov iz lokalnih, sezonskih in ekoloških živil v skladu s prehranskimi smernicami. S tem prispevamo h krepitvi zdravih prehranjevalnih navad, ki so ena ključnih popotnic za zdravo življenje. Z razvojem kulture prehranjevanja v javnih zavodih in povezovanjem z lokalnimi kmetijami spodbujamo tudi njihov odnos do hrane in kmetijstva. Poleg tega pa prehrana v javnih zavodih predstavlja tudi pomemben in stabilen trg za odjem slovenskih živil in s tem prispeva k ohranjanju kmetij. Za doseganje vseh teh ciljev so kuharsko osebje in organizatorji prehrane osrednjega pomena.«
Slovenija se z 11-odstotnim deležem ekoloških zemljišč uvršča nad povprečje EU. Da bi bil ta delež večji, je ključno povečati povpraševanje po ekoloških živilih, pri čemer imajo javni zavodi pomembno vlogo. Uredba o zelenem javnem naročanju določa cilje – 15-odstotni delež ekoloških živil in 20-odstotni delež živil iz shem kakovosti –, ki jih nekateri zavodi z motiviranim osebjem, podporo vodstva in dobrimi praksami že dosegajo, a je pripravljenost širše v javnih zavodih omejena.
Namen delavnice v Radovljici je bil povečati pripravljenost in zmogljivosti javnih zavodov za vključevanje več lokalnih, sezonskih in ekoloških živil v jedilnike. Izkušnje iz tujine, denimo iz Avstrije, Nemčije in Danske, namreč kažejo, da je prav svetovanje in praktična podpora osebju v kuhinjah izjemno učinkovit ukrep za izboljšanje kakovosti obrokov.
Dogodek v Radovljici je pokazal, da povezovanje kuharskega osebja z vrhunskimi chefi ni le navdihujoče, temveč tudi ključno za preoblikovanje javne prehrane v smeri večje trajnosti, zdravja in lokalne samooskrbe.