Brezmejni okusi povezali Gorici na slovenski in italijanski strani
V soboto, 27. septembra, ob 12. uri boste prejeli testno sporočilo SI-ALARM
Uprava za zaščito in reševanje bo na mobilne telefone, priključene na slovenska mobilna omrežja, poslala potisno sporočilo, s katerim bo testirala Sistem javnega obveščanja in alarmiranja po javnih mobilnih omrežjih (SI-ALARM).

Ministrica Mateja Čalušić | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Na uradni otvoritvi so zbrane nagovorili ministrica Mateja Čalušić, župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel in župan Gorice Rodolfo Ziberna. Ministrica je v nagovoru poudarila pomen čezmejnega sodelovanja in podprla projekte, kot so Brezmejni okusi:
»Naša regija je že stoletja prepletena z zgodbami ljudi, okusov in tradicij, ki ne poznajo meja. Prav kulinarika je tista, ki na najbolj pristen način združuje ljudi – za mizo, ob pogovoru, ob deljenju izkušenj in spominov. V tem duhu Brezmejni okusi ne predstavljajo zgolj kulinaričnega dogodka, temveč platformo za krepitev lokalne identitete, trajnostnega razvoja in čezmejnega sodelovanja. Evropska prestolnica kulture 2025 je tudi priložnost, da pokažemo, kako lahko kultura presega meje – ne le geografske, temveč tudi miselne.«
Dotaknila se je tudi pomena kupovanja lokalne hrane in podpore kmetom:
»Sodobni prehranski sistem nas vse bolj spodbuja k razmisleku o izvoru hrane, o njeni poti od njive do krožnika. Lokalna hrana ni le sveža in hranilno bogata – je izraz spoštovanja do narave, do dela lokalnih kmetov, vinogradnikov in obrtnikov. Z izbiro lokalnega podpiramo skupnost, ohranjamo kulturno krajino in prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti.«
V okviru Brezmejnih okusov je danes potekala tudi strokovna konferenca na temo prihodnosti hrane, ki nastaja v sodelovanju z Univerzo v Vidmu in Zavodom Kersnikova. Razprava je bila osredotočena na trajnostne prehranske sisteme ter na izzive in priložnosti, ki jih prihodnost prinaša prehranski politiki, pridelavi hrane in oblikovanju novih prehranskih modelov. Ministrica Mateja Čalušić je poudarila pomen podnebnih sprememb in njihov vpliv na prehransko varnost:
»Podnebne spremembe niso več napoved – so realnost. Pričakovati je, da bodo suše, poplave, nevihte in požari še pogostejši in intenzivnejši, kar bo ogrozilo prehransko varnost in oskrbo z vodo, zdravje ljudi in stabilnost ekosistemov. Ekstremni vremenski pojavi ogrožajo finančno stabilnost kmetij, zmanjšujejo zanimanje mladih za ta sektor in otežujejo delovanje zavarovalniških sistemov.«
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) na dogodku sodeluje v okviru kampanje Lepo je biti kmet in v sodelovanju z največjim nacionalnim kulinaričnim gibanjem Teden restavracij (TR) ter njegovim uličnim formatom TR Na poti. V posebnem formatu TR Na poti bo Teden restavracij soustvaril t. i. brezmejno četrt – prostor kreativne ulične kulinarike, kjer bodo ob priznanih chefih sodelovali tudi slovenski ponudniki certificiranih izdelkov višje kakovosti. V treh dneh bodo obiskovalci lahko okusili mojstrovine priznanih slovenskih chefov: Luke Koširja (Restavracija Grič), Leona Pintariča (Gostilna Rajh), Mojmirja Šiftarja (PEN Klub), Gregorja Jelnikarja (Georgia bistro), Martine Breznik (Hiša Raduha) in Aga Špacapana (Špacapanova hiša).
Posebno doživetje bo predstavljal ekskluzivni Chef’s Table, ki bo z omejenim številom mest in ob predhodni rezervaciji obiskovalcem ponudil vrhunsko, skrbno zasnovano gastronomsko izkušnjo – kar na ulici.
Vabljeni k obisku dogodka Brezmejni okusi, ki bo potekal do nedelje. Več o programu lahko preberete na povezavi.