Na neformalnem zasedanju razpravljali o konkurenčnosti in zelenem prehodu kmetijskega sektorja

Danski minister za hrano, kmetijstvo in ribištvo Jacob Jansen in državna sekretarka Maša Žagar. | Avtor: Dansko predsedstvo Svetu Evropske unije.
Ministri EU so prva dva dneva neformalnega zasedanja namenili terenskim ogledom dobrih praks na področju kmetijstva in inovacij. Med drugim so obiskali eno vodilnih biotehnoloških podjetij v regiji in se udeležili okrogle mize s predstavniki gospodarstva na temo Inovacije v kmetijsko-živilskem sektorju.
Zadnji dan zasedanja je bil namenjen razpravi o ključnih izzivih in priložnostih za krepitev konkurenčnosti ter izvedbo zelenega prehoda evropskega kmetijstva. Ministri so se osredotočili na spodbujanje inovacij in investicij v kmetijsko-živilski sektor ter na prilagoditev pravnega okvira EU za doseganje ciljev zelenega prehoda.
Državna sekretarka Maša Žagar je v uvodu poudarila, da je evropsko kmetijstvo na prelomnici, zato je nujno združiti konkurenčnost s trajnostjo in zelenim prehodom. Izpostavila je potrebo po celovitih rešitvah, ki naslavljajo gospodarske, podnebne in geopolitične izzive, ter po pravični porazdelitvi odgovornosti in stroškov znotraj celotnega kmetijsko-prehranskega sistema. Posebej je poudarila pomen inovacij, partnerstev med kmeti in raziskovalnimi institucijami ter močnih, a prilagojenih spodbud za kmete, ki omogočajo hkratno doseganje okoljskih ciljev in stabilne proizvodnje.
Predstavila je tudi konkretne ukrepe za spodbujanje inovacij in zelenega prehoda, med drugim krepitev sistema kmetijskega znanja in inovacij (angleško Agricultural Knowledge and Innovation System – AKIS), učinkovitejše upravljanje tveganj ter dostop do inovativnih oblik financiranja, kot so mikrokrediti, certifikati za ogljično kmetovanje in dodatna plačila za ekosistemske storitve. Prav tako je opozorila na potrebo po poenostavitvi regulativnih zahtev ter jasnih in preglednih pravilih, ki kmetom omogočajo uporabo trajnostnih praks in inovativnih tehnologij ob ohranjanju konkurenčnosti in stabilnosti kmetij.
V zaključku je državna sekretarka poudarila, da sta za prihodnost evropskega kmetijstva ključna sodelovanje in usklajeno delovanje vseh akterjev, kar bo omogočilo uspešno izvedbo zelenega prehoda in pospešilo tehnološki napredek.