Izveden nadzor nad dodajanjem nedovoljenih snovi v vino
Ciljno je bilo vzorčenih 20 izbranih belih vin z visoko vrednostjo ekstrakta brez sladkorja in nizko vsebnostjo ostanka sladkorja. Vina niso bila dolgo macerirana, kar je omogočilo bolj usmerjeno analizo morebitnih nepravilnosti.
Rezultati analiz, ki jih je opravil akreditiran laboratorij, so pokazali, da je bil v dveh vzorcih slovenskih vin iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, prisoten sintetični glicerol (zaznana uradna markerja ciklični digliceridi in 3-metoksi-1,2-propandiol). Prisotnost teh spojin kaže na uporabo nedovoljenega enološkega sredstva, kar je v nasprotju s 3. odstavkom 23. člena Zakona o vinu. V preostalih 18 vzorcih teh spojin ni bilo zaznanih.
Glicerol v vinu prispeva k polnosti, mehkobi in zaokroženem okusu vina. Za človekovo zdravje ni nevaren in ne velja za alergen. Dodajanje glicerola tehničnega oziroma sintetičnega izvora v vino ni dovoljeno, saj gre za nedovoljeno enološko prakso.
Inšpekcija za vinarstvo bo v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi uvedla ustrezne postopke v skladu s pooblastili in z zakonodajo.
Kakovost in varnost vin je ključnega pomena za zaščito potrošnikov ter ugleda slovenskega vinogradništva in vinarstva, zato Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo poziva vse pridelovalce, da spoštujejo zakonodajo.