Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Visoke temperature so tu in z njimi začetek kopalne sezone na morju

Kopalna sezona na morju se je začela 1. junija.

Na Agenciji za okolje spremljamo kakovost kopalnih voda na naravnih kopališčih in kopalnih območjih, kjer so določene uradne kopalne vode.

Spremljanje kakovosti kopalne vode temelji na mikrobiološki kakovosti. Spremljamo torej prisotnost bakterij Escherichia coli in intestinalni enterokoki v vzorcih vode.

Poleg mikrobiološkega onesnaženja je potrebno v kopalnih vodah spremljati tudi pojave drugih vrst onesnaženja, kot so plavajoči odpadki, steklo, plastika, guma ali drugi odpadki.

Kopalne vode je potrebno vzorčiti že pred uradnim začetkom kopalne sezone. Tako je bilo prvo vzorčenje na kopalnih vodah na morju izvedeno 26. maja 2025 na 21 merilnih mestih.

Vzorčenje je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, lokacija Koper.

Vsi vzorci vode kažejo zanemarljivo prisotnost bakterij fekalnega izvora – torej so vsi rezultati na morskih kopalnih vodah skladni s smernimi vrednostmi Nacionalnega laboratorija za javno zdravje.

Da je vzorec skladen, mora za kopalne vode na morju veljati, da je prisotnost bakterij Escherichia coli manjše od 500 bakterij na 100 mililitrov, prisotnost intestinalnih enterokokov pa manjša od 200 bakterij na 100 mililitrov.

Vzorčenje se bo v času kopalne vode na morju, torej od 1. junija pa do 15. septembra, izvajalo vsakih 14 dni. Informacije o stanju kopalnih voda so kopalcem na voljo tudi na informacijskih tablah na kopališčih in kopalnih območjih.

Obala vzorčenja

Mesto vzorčenja | Avtor: Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano

1 / 2