V Kopru potekal Teden restavracij na ulici

Teden restavracij na ulici v Kopru. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Na kulinarični zabavi Teden restavracij na ulici je zgodovinski Titov trg v Kopru za en dan postal največja in najboljša restavracija na prostem. Petnajst vrhunskih slovenskih chefinj in chefov je z avtorskimi uličnimi jedmi navdušilo več kot 6.000 obiskovalcev, ki so uživali v vrhunskih okusih, ustvarjenih iz trajnostnih slovenskih sestavin z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Velik obisk in razprodana hrana pa kažeta, da sta tovrstna ponudba in koncept kulinaričnega druženja na ulici med ljudmi vse bolj zaželena.
Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) skupaj z rejci in predelovalci mesa, pridelovalci in predelovalci mleka ter pridelovalci in predelovalci sadja aktivno podpira promocijo slovenskih živil v okviru nacionalne sheme »izbrana kakovost – Slovenija«. Vse jedi so bile zasnovane z uporabo sestavin iz slovenskih virov.
Poklon slovenski hrani in sodelovanju
Pomembnost dogodka je izpostavila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušič, ki je poudarila:
»Ta dogodek ni le praznik za borbončice, temveč tudi lep poklon slovenski lokalni hrani, trajnostni predelavi in sodelovanju med kmeti, predelovalci in gostinci.«
Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Avtorske jedi iz sestavin z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
Obiskovalce je pričakalo kar 15 priznanih slovenskih chefov, ki so z avtorskim pristopom ustvarili ulične jedi z izrazitim karakterjem in spoštovanjem do kakovostnih sestavin z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Sodelovali so: Mojmir Šiftar (Pen klub), Martina Breznik (Hiša Raduha), Luka Košir (Grič), Marko Magajne (Galerija okusov), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Simo Komel (Grad Štanjel), Vjekoslav Hederić (Restavracija Salicornia), Denis Ibrišimović in Julijana Krapež (Gostilna Podfarovž), Alex Iacoviello (JAZ by Ana Roš), Jure Dretnik (Restavracija GT19), Tadej Dolinar (Altroke), Damjan Fink (Hiša Fink), Jorg Zupan (Aftr), Gregor Jelnikar (Georgie bistro) in Tomaž Bratovž (JB restavracija).
Nekaj najbolj atraktivnih jedi, ki so navdušile obiskovalce:
- zloženka govejega jezika z okisano rdečo čebulo, bučno majonezo, ajdovim pokcem in cvetom magnolije,
- divji katsu piščanec v panko drobtinah z domačo katsu omako in zelišči,
- mousse skute in bele čokolade s kremo pečenih jabolk, peno češnjevega soka, makovim čipsom in svežim cvetjem.
Vse jedi so bile pripravljene iz trajnostnih slovenskih sestavin z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.
Chef Gregor Jelnikar (Georgie Bistro) je pomen izbire teh surovin povzel z besedami: »Uporabljamo surovine, ki so sledljive, lokalne in sezonske. To nam daje nek prazen list papirja, po katerem potem rišemo«.
Povezava med kakovostnimi sestavinami in kulinarično ustvarjalnostjo je bila v ospredju tudi v ekskluzivni izkušnji Chef’s Table, kjer so Mojmir Šiftar, Luka Košir in Martina Breznik pripravili večhodne menije pred očmi gostov.
To jasno potrjuje, da ima kulinarični koncept, ki temelji na kakovostni in sledljivi slovenski hrani, velik potencial – zato ga bomo v prihodnje še razvijali in nadgrajevali«.
TR na ulici 2025, ki je v soorganizaciji z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper ter Mestno občino Koper zaživel v središču obmorskega mesta, je še enkrat dokazal, da lahko lokalne sestavine slovenskih pridelovalcev in predelovalcev, vrhunska kulinarika, odgovorno ravnanje in sodobna tehnologija stopijo z roko v roki – na ulici, med ljudmi. Dogodek je presegel pričakovanja, ustvaril številne nepozabne okuse in znova postavil temelje za prihodnje kulinarične zgodbe.