Skoči do osrednje vsebine

Po rezultatih raziskave je v Sloveniji zaupanje v sočloveka na prvem mestu

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD) je danes, 10. julija 2024, objavila rezultate Raziskave o dejavnikih zaupanja v javne institucije, v kateri je letos prvič sodelovala tudi Slovenija.
Grafični prikaz prebivalstva z visokim ali srednjim zaupanjem v različne javne institucije, druge ljudi in medije

Po podatkih raziskave je v Sloveniji na prvem mestu zaupanje v sočloveka

Po podatkih raziskave je v Sloveniji na prvem mestu zaupanje v sočloveka, najnižje pa je zaupanje v politične stranke in medije. Zaupanju v sočloveka sledi zaupanje v policijo in pravosodni sistem.

Nekoliko višje kot zaupanje v medije (26 odstotkov) in politične stranke (14 odstotkov) je v Sloveniji zaupanje v vlado (28 odstotkov) in v parlament (27 odstotkov). Sicer pa je v Sloveniji na splošno zaupanje v vse kategorije institucij nekoliko nižje, kot je povprečje v državah, ki so sodelovale v raziskavi.

Raziskava kaže tudi, da je v Sloveniji z javnimi storitvami zadovoljnih 66 odstotkov prebivalcev, z izobraževalnim sistemom pa 57 odstotkov, kar je primerljivo s povprečjem v državah, vključenih v raziskavo OECD.

Raziskavo so v Sloveniji izvedli na reprezentativnem vzorcu 2019 prebivalk in prebivalcev Slovenije, in sicer v oktobru in novembru 2023. V njej je tokrat sodelovalo trideset držav, in sicer Avstralija, Belgija, Češka, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Islandija, Italija, Južna Koreja, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Latvija, Luksemburg, Mehika, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Nova Zelandija, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica in Združeno kraljestvo). OECD raziskavo izvaja na dve leti, in sicer od leta 2021.

Na spletišču OECD je na voljo več informacij o raziskavi (v angleščini).