Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo državljanom, ki se bodo v času Olimpijskih iger nahajali v Parizu ali Franciji

Zbrane splošne informacije o poteku Olimpijskih iger za gledalce in obiskovalce mest, v katerih potekajo olimpijski športni dogodki.

Splošne informacije o poteku OI v Parizu za gledalce in obiskovalce mesta

Informacije o slovenskih športnikih in dogodkih na OI v Parizu lahko najdete na spletni strani Slovenskega olimpijskega komiteja. Na voljo so tudi informacije glede prizorišč.

Vstopnice

Na spletni strani organizatorja so vsak četrtek ob 10. uri objavljene nove vstopnice za olimpijska tekmovanja. Za nakup je potrebno ustvariti profil in počakati na izid želenih kart. S kupljenimi vstopnicami za OI lahko upravljate tudi v mobilni aplikaciji PARIS 2024 TICKETS.

Javni prevoz

Med olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami bodo prometne poti v Parizu in na drugih prizoriščih zelo obremenjene. Tudi na letališčih in glavnih železniških postajah bo več prometa kot običajno. Lokalni organi lahko zahtevajo, da na prizorišča vstopate ali izstopate po določenih poteh. Prepričajte se, da predhodno načrtujte svojo pot ter da si pustite dovolj časa za prihod na cilj.

Na tem mestu je na voljo več informacij o potovanjih v Parizu in drugih krajih v Franciji med OI v angleščini.

Cene javnega prevoza (metro, bus, vlak in tramvaj) se bodo med 20. julijem in 8. septembrom znatno povečale. Za lažje načrtovanje poti, vključno s prizorišči OI, nakup vozovnic in ažurne informacije o prometu je na voljo mobilna aplikacija Transport Public Paris 2024.

Slovenska hiša

27. julija bo vrata odprla Slovenska olimpijska hiša v parku La Villette (211 Av. Jean Jaurès), ki bo vsak dan med 10:00 in 22:30 gostila druženja s slovenskimi prejemniki medalj, državniška srečanja in delovala kot stičišče športnih funkcionarjev. Slovenska hiša bo odprta za splošno javnost do 11. avgusta.

Opozorilo glede uporabe dronov

Med 1. julijem in 30. septembrom 2024 bo v Parizu prepovedana uporaba dronov, razen za drone, ki so neposredno vezani na izvedbo OI. Državljanom zato svetujemo, da v Francijo v tem času ne vnašajo dronov za zasebno ali poslovno rabo, razen tistih, ki so neposredno vezani na izvedbo OI. Več informacij najdete tu.

Dostop do rdeče/sive/modre cone v času priprav (18. – 26. 7. 2024), otvoritvene slovesnosti (26. 7. 2024) in olimpijskih iger (24. 7. – 11. 8. 2024)

V času OI bodo v Parizu okoli prizorišč tekem in otvoritvene proslave vzpostavljene cone z omejenim dostopom.

Na spletni strani Pass Jeux je mogoče izpolniti vlogo za prepustnico, s katero bo mogoče od 18. do 26. julija 2024 vstopiti na sivo in rdeče območje, postavljeno okoli Sene. Prepustnica za igre ima obliko QR kode in jo izda policijska prefektura. Je brezplačna in ni prenosljiva, njeno veljavnost bo preverila policija.

Prepustnica za igre bo ljudem omogočila gibanje in dostop do varnostnih meja, ki bodo med igrami postavljene okoli prizorišč otvoritvene slovesnosti, prizorišč tekmovanj in cestnih dirk (samo za parakolesarstvo od 3. do 7. septembra).

Med 18. in 26. julijem (do 13. ure):

  • Siva cona: dostop omogočen izključno prebivalcem območja, izvajalcem in obiskovalcem (z rezervacijo hotela, restavracije, muzeja, …) in imetnikom prepustnice "Pass Jeux". Motorna vozila ne bodo imela dostopa.
  • Rdeča cona: dostop omogočen pešcem in kolesarjem/voznikom el. skirojev brez prepustnice "Pass Jeux". Motorna vozila ne bodo imela dostopa, razen predvidenih izjem.

Imetnik vstopnice za otvoritev mora za obdobje od 18. julija do 26. julija ob 13. uri zaprositi za kodo QR - od 13. ure dalje je dostop na prizorišče slovesnosti dovoljen brez kode QR.

26. julija (po 13. uri):

  • Siva cona: dostop omogočen prebivalcem območja in izvajalcem s prepustnico "Pass Jeux" ter gledalcem otvoritvene slovesnosti z vstopnico. Motorna vozila ne bodo imela dostopa.
  • Rdeča cona: dostop omogočen pešcem in kolesarjem/ voznikom el. skirojev brez prepustnice "Pass Jeux". Motorna vozila ne bodo imela dostopa.

Med 27. julijem in 11. avgustom:

  • Siva cona (prizorišča): vstop je mogoč le z gledalsko vstopnico ali akreditacijo Pariz 2024, obdana je z zaščitnim obodom (črna črta na zemljevidu), kjer bo potekal pregled gledalcev.
  • Rdeča cona: pešci, kolesarji, tovorna kolesa* in skuterji se lahko prosto gibljejo. Motorizirani promet je prepovedan, razen če je odobrena izjema. Policiji morate pokazati prepustnico za igre in dokazilo o identiteti.
  • Modra cona: pešcem, kolesarjem in skuterjem je dovoljeno prosto gibanje. Če želite na tem območju uporabljati vozilo, morate imeti upravičen razlog za vstop (dostop do doma, službe, dostave, servisa, selitve, zdravniškega pregleda itd.) in na vsaki kontrolni točki predložiti dokazilo o istovetnosti. Prepustnica za igre ni potrebna.

*pod tovorna kolesa spadajo kolesa s prikolicami (za prevoz otrok/živali/pošte) in taxi kolesa.

Rdeči in modri zaščitni pasovi se za vsako prizorišče dogodka aktivirajo 2 uri 30 minut pred vsako športno prireditvijo in se umaknejo eno uro po koncu zadnje prireditve.

Na dneve cestnih dirk se rdeča cona prepovedi prometa aktivira tri ure pred začetkom prireditve in se postopoma umakne, ko jo prevozi zadnji tekmovalec. Lokalni prebivalci bodo še vedno lahko dostopali do območja. Za dostop ne bo treba imeti prepustnice za igre (razen za paraolimpijski dogodek v cestnem kolesarstvu, za katerega bo zaradi večdnevnega trajanja dogodka aktiviran sistem prepustnic za igre, da se omogoči prožnejši dostop).

Kako do prepustnice?

Na tej povezavi lahko dostopate do interaktivnega zemljevida, ki prikazuje obseg con glede na izbran datum in uro.

Na tej povezavi dodatno preverite, ali boste v vaši konkretni situaciji za gibanje po Parizu potrebovali prepustnico (pojasnila so na voljo v angleščini in francoščini). Na povezavi boste tudi prejeli informacijo, katero dokumentacijo v digitalni obliki boste za vlogo potrebovali (osebni dokument obojestransko, fotografija, dokazilo o naslovu oz. dokazilo o upravičenem razlogu za nahajanje v coni omejenega gibanja, prometno dovoljenje v primeru prepustnice za avtomobil idr.)

V kolikor ugotovite, da se zahteve po imetju prepustnic nanašajo na vas, čim prej oddajte vlogo za prepustnico.

Za več informacij obiščite uradno stran policijske prefekture.

Turistične znamenitosti

Pred obiskom turističnih znamenitosti v časi OI preverite morebitne spremembe v odpiralnem času ali pogojih za vstop na njihovih spletnih straneh.

Eiffelov stolp: spremembe v času OI: med 18. in 25. julijem obvezna rezervacija za Eifflov stolp in restavracije, koda QR ni obvezna. Stolp bo 26. julija zaprt. Odprto od 9.00 do 00.00.

Muzej Orsay: za dostop do muzeja med OI ni potrebna QR koda, med 18. in 24. julijem je obvezna rezervacija za vse obiskovalce, prav tako je v teh dneh prepovedan obisk s prtljago. Muzej 25. in 26. julija ne bo odprt.

Muzej Louvre: ni sprememb v času OI, rezervacija pa priporočljiva.

Drugi dogodki v mestu

Tekom poletja 2024 (od 14. julija do 8. septembra) mesto Pariz posebej vabi k sodelovanju v dveh projektih:

Ogled mesta za tuje delegacije (visoki in politični predstavniki, mestne oblasti, športniki, akademski predstavniki, gospodarske delegacije), in sicer v dveh tematskih sklopih: 1) Zapuščina olimpijskih iger: ogled ključnih projektov zlasti z vidika zagotavljanja trajnosti, dostopnosti, solidarnega, vključujočega in športu prijaznega mesta tudi po olimpijskih igrah 2) Preobrazba Pariza: ogled najambicioznejših transformacijskih projektov, izvedenih v Parizu v zadnjem desetletju.

Dvourni ogledi z največ 15 osebami bodo vključevali obisk pariških znamenitosti in srečanja s strokovnjaki s področja zelenega prehoda, dostopnosti, urbanizma, kulture, športa itd. Ogledi se bodo izvajali peš v francoskem ali angleškem jeziku, potrebna pa je predhodna registracija.

Pariz praznuje igre je program dogodkov na cca. 20 izbranih lokacijah v 16 okrožjih, vključno s ploščadjo pred Hôtel de Ville (4. okrožje). Tu bodo potekali dogodki, slavja in prireditve, do katerih lahko javnost brezplačno dostopa. Dogodki bodo vključevali oglede tekem na velikih zaslonih, kulinarične izkušnje, kulturne prireditve, koncerte, razstave, plesne in druge umetniške nastope. Prizorišča so varovana.