Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Slovenija in Brazilija za še tesnejše sodelovanje

Ministrica Tanja Fajon je začela uradni obisk v Braziliji, kjer se je sestala z zunanjim ministrom Maurom Vieiro. Gre za drugi uradni obisk na ravni zunanjega ministra od vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama leta 1992. Fajon in Vieiro sta v pogovorih potrdila odlične odnose in sodelovanje med državama. Državi sta sklenili Sporazum o zračnem prometu in Memoranduma o sodelovanju v turizmu.

“Čeprav sta Slovenija in Brazilija geografsko oddaljeni, nas povezujejo in zbližujejo vrednote, temelječe na multilateralizmu, mednarodnemu pravu in listini ZN. Danes sva se z ministrom strinjala, da lahko sodelovanje med Slovenijo in Brazilijo, več kot 200-milijonsko državo in osmo gospodarsko silo na svetu, dvignem na višjo raven. Brazilija je izjemno pomembna regionalna in globalna sila, trenutno predsedujoča skupini G20. Država je naša ključna gospodarska in politična partnerica v Latinski Ameriki. S pristaniščem Koper in zanimanjem slovenskega gospodarstva imamo potencial za krepitev sodelovanja na področjih, kot so obnovljivi viri energije, umetna inteligenca, digitalizacija, vesolje in upravljanje z vodami. Naslednje zasedanje mešane gospodarske komisije med Slovenijo in Brazilijo bo potekalo v Sloveniji in brazilske kolege sem povabila, naj takrat z gospodarsko delegacijo obiščejo tudi naše pristanišče,” je ob robu srečanja povedala ministrica Fajon. 

Ministra sta govorila tudi o krepitvi sodelovanja v okviru Evropske unije in Latinske Amerike in Karibov ter v sklopu mednarodnih organizacij in večstranskih pobud. Izmenjala sta stališča o ruski agresiji v Ukrajini, vojni v Gazi, razmerah na Bližnjem vzhodu in v Latinski Ameriki ter o ključnih globalnih vprašanjih. “Pozivamo k takojšnjemu premirju v Gazi in izpustitvi talcev. Vojna, v kateri je lakota postalo glavno orožje, se mora končati,” je bila glede vojne v Gazi jasna ministrica Fajon. “Glede Ukrajine sem brazilskemu kolegu povedala, da Slovenija podpira vsako mirovno pobudo, ki bo prinesla mir,” je dodala. 

Ministra sta podpisala sporazum o zračnem prometu, ki bo služil kot podlaga za boljšo letalsko povezljivost in morebitno vzpostavitev redne letalske povezave med državama, ko bodo za to izpolnjeni pogoji. Ministrica je podpisala tudi Memorandum o sodelovanju na področju turizma, ki bo med drugim omogočil več izmenjav na področju turizma, pomagal pri vzpostavljanju stikov med turističnimi organizacijami in spodbudil investicije v turistično industrijo.

Ministrica Fajon bo obisk nadaljevala v brazilskem kongresu, kjer se bo sestala s člani skupine prijateljstva med Brazilijo in Slovenijo. Nagovorila bo tudi goste sprejema ob Dnevu državnosti Republike Slovenije, ki ga organizira slovensko veleposlaništvo v Braziliji. Ministrica bo v nadaljevanju uradnega obiska opravila dve predavanji, in sicer na Diplomatski Akademiji Rio Branco ter v brazilskem centru za mednarodne odnose (angleško Brazilian Center for International Relations - CEBRI). V Sao Paulu se bo srečala s člani slovensko brazilske gospodarske zbornice (SLOBRAZ) in slovensko argentinske gospodarske zbornice (SLOAR). Obisk bo zaključila v soboto, 6. julija, s srečanjem s predstavniki Zveze Slovencev Brazilije v Slovenskem domu Triglav.