Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev častnega konzulata Republike Slovenije v Marseillu s spremljajočim poslovnim dogodkom

Ob priložnosti otvoritve častnega konzulata Republike Slovenije v Marseillu, je bil 3. julija 2024 v Marseille Tower v sodelovanju z mednarodnim poslovnim klubom APEX, organiziran poslovni dogodek "Expand your business to Slovenia".

Regijo Provence-Alpes Côte d'Azur, ki ponuja številne priložnosti za slovenska podjetja, so predstavili predstavniki One Provence in Provence Promotion. Metropola Aix-Marseille-Province je bila v letu 2023 izbrana za Evropsko mesto inovacij. Podpredsednik gospodarske zbornice Marseille je posebej izpostavil možnosti povezovanja med evropskimi in afriškimi podjetji.

Zanimivi predstavitvi panorame slovenskega gospodarstva s strani Mateja Roglja, direktorja Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, je sledila predstavitev proizvodov in storitev prisotnih petih slovenskih podjetij: EVOSTIL "BREKA", L-TEK Elektronika, OMNIOPTI in RUN-TIGER. Obstoječe sodelovanje in možnosti za nadaljnjo krepitev sta podala predstavnika CMA CGM Slovenija in Luke Koper.

Ob prisotnosti veleposlanice Metke Ipavic in prve namestnice župana Marseilla, Michèle Rubirola, je nato potekala slovesna inavguracija častnega konzulata Republike Slovenije v Marseillu. Častni konzulat vodi francoski poslovnež, aktiven predvsem na področju socialne ekonomije in družbene vključenosti, Fabrice Greffet.

Veleposlaništvo je skupaj s častnim konzulatom ter poslovnim klubom APEX organiziralo sprejem, na katerem je potekalo mreženje med podjetji in institucijami.

Veleposlanica Ipavic je ob tej priliki obiskala sedež CMA CMG in se sestala s Christine Cabau Woehrel. Slovensko delegacijo pa je sprejel tudi predsednik združenja delodajalcev MEDEF UPE 13, Philippe Korcia.