Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za obrambo s slovenskimi podjetji predstavilo nove visokotehnološke razvojne modele

Ministrstvo za obrabo je danes v sodelovanju s slovenskimi podjetji, ki delujejo na področju obrambne industrije, v ljubljanski Vojašnici Edvarda Peperka izvedlo statično in dinamično predstavitev nekaterih aktualnih nacionalnih razvojnih projektov, ki so dosegli razvojno raven tehnoloških modelov ali delujočih prototipov.

Predstavnike podjetij, fakultet in institutov ter poslance in druge goste je nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec.

Današnji dogodek je prva predstavitev rezultatov zelo pomembnih razvojnih projektov, ki smo jih na Ministrstvu za obrambo začeli izvajati v drugi polovici leta 2022 in lani, do danes pa so bili izvedeni tudi prvi praktični preizkusi. Kot je v nagovoru ob predstavitvi projektov dejal minister za obrambo Marjan Šarec, prizadevanja vodstva ministrstva in vlaganja v zelo kratkem času že dajejo sadove. Pojasnil je, da je Slovenska vojska v fazi nujne modernizacije, saj so se svet oziroma okoliščine in nevarnosti drastično spremenili, pa tudi miselnost znotraj naše države. Minister Šarec je spomnil, da so oborožene sile od nekdaj spodbujale raziskave in razvoj ter da so bili številni produkti, ki jih danes uporabljamo, razviti za vojaške namene.

V Sloveniji smo v letih po osamosvojitvi področju obrambnih raziskav in razvoja po obdobjih zelo različno namenjali sredstva. Danes smo ponovno v obdobju razvoja, ko se zavedamo pomena vlaganja v raziskave in razvoj. Leta 2022 je Ministrstvo za obrambo področju namenjalo približno dva milijona evrov, leta 2023 skoraj 12 milijonov, letos 23, naslednje leto pa je predvidenih 23,5 milijona evrov. »To pomeni, da so vlaganja v raziskave in razvoj visoko na naši agendi,« je poudaril obrambni minister. Spomnil je, da je dodana vrednost v tej industriji mnogo višja kot v drugih panogah, ter na nujnost razvijanja visoko tehnoloških produktov namesto velikoserijske proizvodnje. Prav tako razmere v svetu od nas zahtevajo, da tako v okviru države kot Evrope krepimo lastno samozadostnost.

Minister Šarec je izrazil zadovoljstvo, da so bila na predstavitvi slovenska podjetja, ki so ključno gonilo razvoja in napredka in s katerimi izvajamo vlaganja: »Ta hip smo priča več kot 120 domačim in mednarodnim razvojnim projektom, v letu 2023 pa smo s proizvajalci podpisali za 80 milijonov evrov pogodb za nakupe vojaške opreme. Republika Slovenija s tem zasleduje tudi strateški cilj, da sta dva odstotka obrambnih izdatkov namenjena raziskavam, razvoju in inovacijam.

Danes so bili predstavljeni prvi rezultati naslednjih razvojnih projektov: daljinsko vodena oborožitvena postaja MANGART 25, simulator MANGART 25, vpet v vozilo, namizni simulator MANGART 25, lahka oborožitvena postaja LOKI 762, simulacijski sistem LKOV JLTV 4x4, večnamenska platforma brez posadke na kolesni hibridni pogon VEPKOV 6x6, integrirano vadbeno okolje Spike LR, RGW 90, Carl Gustav M4, mobilni kontejner za protioklepni raketni sistem Spike LR – skladiščni, mobilni kontejner za protioklepni raketni sistem Spike LR – trenažer, napredna biometrija pri usposabljanju in simulacijah ABITS, bojni protiletalski neubojni sistem BANS, oboroženi kombinirani brezpilotni letalni sistem OK-BLS, simulator oborožitvenega sistema brezpilotnega letalnega sistema SOS-BLS, sistem stabilizirane EO/IR kamere z vgrajenim laserskim detektorjem, RF zaščito in avtomatskim sledenjem GIMBAL, sistem za avtomatsko obdelavo slikovnega in video materiala, pridobljenega z brezpilotnih letalnikov BLS-ALGO, taktično letalsko simulacijsko okolje TAK LET SIM, motor STRiX hard enduro s snežnimi sanmi, polavtomatska pištola AREX Delta PP in taktični zaščitni jopič.

Cilja razvojnih projektov sta povečanje tehnične in tehnološke zmogljivosti obrambnega sistema Republike Slovenije in podpora obrambni industriji pri prodoru na tuje trge. Za uspešen zaključek projektov je treba izvesti še veliko aktivnosti, vendar smo glede na prve rezultate prepričani, da bodo cilji v sodelovanju s slovensko industrijo in raziskovalnimi institucijami doseženi v zastavljenih projektnih rokih.

Že danes lahko na podlagi doseženih rezultatov trdimo, da imamo v Republiki Sloveniji izredno inovativna podjetja, ki so sposobna razviti in v nadaljevanju tudi proizvajati tehnološko zelo zahtevne obrambne sisteme, zanimive tudi za tuje trge. Dokaz za to je bilo izjemno zanimanje za vse obrambne proizvode, ki jih je slovenske obrambna industrija v sodelovanju z ministrstvom predstavila na nedavnem sejmu Eurosatory v Parizu. Poleg neposrednih koristi v nacionalnem obrambnem sistemu je izrednega pomena neposredna podpora v življenjski dobi teh proizvodov, torej vzdrževanje, popravila, nadgradnja in usposabljanje, dejstvo, da bodo slovenski proizvodi na ta način na višji stopnji tehnološkega razvoja, kot drugi podobni na trgu, ter morebitna vključitev prodaje slovenskih obrambnih proizvodov v naslednje večje projekte opremljanja Slovenske vojske, ki bodo potekali po modelu vlada-vladi.