Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar sprejela štipendiste Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije

Državna sekretarka na Uradu Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je danes na uradu sprejela štipendiste Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki so prav zdaj na desettedenskem raziskovalnem obisku v Sloveniji, domovini svojih prednikov.
Stojijo v avli urada, na desni strani sta evropska in slovenska zastava

Državna sekretarka s štipendisti | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Državna sekretarka Humar je mladim štipendistom zaželela, da bi »njihovo delo, študij in raziskovanje potekalo po začrtani poti, da bi osvojili oziroma izboljšali znanje slovenskega jezika, se povezali s svojimi koreninami in identiteto ter da bi zares od blizu doživeli in začutili Slovenijo«. Prav tako se je zahvalila ASEFu za njihovo izredno pomembno delo ter zagotovila, da bo urad tudi v prihodnje podpiral tovrstne izmenjave in delovanje fundacije.

Štipendisti so državni sekretarki v sproščenem vzdušju predstavili svojo dosedanjo izobraževalno pot, kraje in skupnosti, iz katerih prihajajo, svoje slovenske korenine ter občutke in izkušnje, ki so jih že nabrali v matici doslej. Poudarili so, da je ta izmenjava dobrodošla ne le zaradi bogatitve znanja, študijskih priložnosti in poklicnih veščin, temveč tudi zaradi krepitve stika z matično domovino. Obe mentorici pa sta prav tako izrazili pozitivne učinke sodelovanja pri tovrstnih projektih.

Današnjega sprejema pri državni sekretarki Humar so se udeležili štirje štipendisti letošnje generacije iz Združenih držav Amerike, Argentine in Velike Britanije, eden od študentov, ki je dragocene izkušnje nabiral že lani, letos pa s svojim delom v matici nadaljuje, mentorici in sodelavka fundacije. Srečanja sta se udeležila tudi dva člana Sveta vlade za Slovence po svetu, in sicer Urška Prepeluh Magajne iz ZDA in Boris Krajnc Alves iz Brazilije.

V letu 2024 je bilo v okviru štipendijskega programa ASEF izbranih deset izjemnih mladih posameznikov slovenskih korenin, ki prihajajo iz tujine, da obiščejo Slovenijo.

ASEF je bila ustanovljena 23. februarja 2014 v San Franciscu. Prizadeva si za kroženje možganov med Slovenijo in tujino. Vključuje mrežo slovenskih profesorjev, ki delujejo na številnih univerzah po svetu in pokriva vse znanstvene vede. S štipendijami za potomce slovenskih izseljencev iz ZDA in drugih držav, ki prihajajo v Slovenijo na 10-tedenski raziskovalni obisk ali na obisk podjetja dajejo priložnost, ki jim omogoča, da napredujejo v kariernem smislu in osebno rastejo ter ob tem spoznavajo domovino svojih prednikov in vzpostavijo nove povezave, ki se ohranijo ter nadaljujejo tudi po izvedenem obisku.