Skoči do osrednje vsebine

Slovenci po svetu s premierjem in ministri na seji Sveta vlade za Slovence po svetu

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Sveta Vlade za Slovence po svetu dr. Roberta Goloba se je danes v Ljubljani prvič v mandatu tega sestava sestal Svet Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu. Podpredsednik sveta je podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Skupinska fotografija članov, ob straneh evropske in slovenske zastave.

Člani Sveta vlade za Slovence po svetu | Avtor: Bor Slana - STA

Njegovi člani so predstavniki slovenskih skupnosti iz zdomstva ter izseljenstva, predstavniki slovenskih organizacij, ki delujejo na področju skrbi za ohranjanje slovenstva po svetu, in ministri, katerih resorji so aktivneje vpeti v teme, povezane s Slovenci po svetu.

V izjavi za medije po srečanju je podpredsednik Arčon poudaril, da je bilo današnje srečanje sveta konstruktivno. Besedo so imeli Slovenci po svetu, ki so »neprecenljiv most med državo, kjer živijo, in Slovenijo.« V pogovoru je bilo naslovljenih mnogo za Slovence po svetu izredno pomembnih tem. Razpravljali so, kako še naprej gojiti slovenski jezik, ki je temelj za ohranjanje kulture in identitete. Beseda je tekla tudi o tem, kako »vzpostaviti še trdnejšo vez na področju gospodarstva,« je še poudaril minister Arčon. Ena od ključnih tem, ki je bila danes predstavljena ter je izredno pomembna za Urad Vlade za Slovence v zamejstvu in o svetu, je strategija vračanja Slovencev in snovanje ukrepov, ki se bodo v sodelovanju z drugimi resorji izvajali, z željo, da se rojakom olajša preselitev v matico oziroma sodelovanje z njo.

Na seji so člani iz sveta premierju in posameznim ministrom oziroma državnim sekretarjem predstavili stvarnost, delovanje, aktivnosti in izzive, s katerimi se soočajo v okviru svoje skupnosti. Današnje srečanje pa je bilo tudi priložnost za tkanje stikov med novimi člani sveta in izmenjavo dobrih praks.

Uvodoma je zbrane nagovoril predsednik vlade in predsednik sveta dr. Robert Golob. Člane sveta je pozdravil tudi podpredsednik Arčon. Sledila je predstavitev in razprava o aktualnem stanju v posameznih slovenskih skupnostih po svetu. Člani sveta so se zahvalili ministru Arčonu, Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Republiki Slovenji za njeno neprecenljivo in odločilno podporo njihovem delovanju in aktivnostim. »Brez pomoči urada ne bi mogli delovati in izvesti številnih aktivnosti, ki so ključne za ohranjanje slovenstva,« so poudarili številni predstavniki Slovencev iz izseljenstva. Slovenski jezik je nedvomno izrednega pomena za ohranjanje identitete, so se strinjali sogovorniki. Veseli so pomoči na strokovnem področju, izobraževanj, gradiv, ponekod je organiziran tudi pouk dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture. Prek učenja jezika pa se pogosto ohranja tudi stik z matično domovino, so večkrat poudarili rojaki. Velik potencial predstavlja tudi sodelovanje na področju gospodarstva in znanstveno-raziskovalne dejavnosti.

V nadaljevanju so ministri predstavili aktivnosti, ukrepe in politike, ki so v okviru njihovih resorjev posebej namenjene skrbi za Slovence zunaj matice.

Posebna pozornost je bila na tokratni seji namenjena tudi ukrepom v luči vračanja v Slovenijo. Urad vodi dejavnosti za oblikovanje akcijskega načrta. Pred dobrim mesecem je tako vzpostavil info točko, kjer lahko vsi, ki bi se želeli preseliti v Slovenijo ali pa z njo sodelovati, na enem mestu pridobijo relevantne informacije. 

Vsebinsko bogato srečanje se je sklenilo z zavezo, da bo vlada nadaljevala z aktivnostmi za krepitev slovenske narodne zavesti ter večjo prepoznavnost Slovenije v svetu. Delovanje Slovencev izven Republike Slovenije je tako raznoliko in kakovostno, da je potrebno nadaljevati ne samo s krepitvijo skupnega slovenskega kulturnega prostora, ampak tudi gospodarskega in znanstvenega. Vlada si bo prav tako prizadevala za nadgradnjo tistih ukrepov, ki so se v preteklosti izkazali za koristne in potrebne ter za vzpostavitev dodatnih ukrepov, ki bodo prispevali k utrjevanju slovenske identitete, jezika in kulture med Slovenci po svetu.

Seja je potekala hibridno, s čimer je bilo omogočeno aktivno sodelovanje tudi tistih članov, ki se zasedanja niso mogli udeležiti osebno. V živo so se je poleg predsednika in podpredsednika sveta udeležili člani Marko Selan in Mariana Poznič iz Argentine, dr. Urška Prepeluh Magajne iz ZDA, Borut Meršak iz Slovaške, Walter Šuber iz Avstralije, Boris Krajnc Alves iz Brazilije, Marjan Kolarič iz Kanade, mag. Jelisava Dobovšek Sethna iz Japonske, Zoran Jovičić iz Srbije, Alenka Uduč iz Bosne in Hercegovine, Darja Vardijan Brate iz Nemčije, dr. Boris Jesih in Kristi Hodak Knobloch, oba predstavnika organizacij civilne družbe iz Republike Slovenije, ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ministra za vzgojo in izobraževanje pa je nadomeščala državna sekretarka Jasna Rojc. Na daljavo sta se oglasila Frances Urbas-Johnson iz Avstralije in dr. Jure Leskovec iz ZDA.

Svet Vlade za Slovence po svetu je stalno posvetovalno telo Vlade Republike Slovenije. Poleg predsednika in podpredsednika sveta ga sestavlja še 19 članov. Od tega je šest predstavnikov državnih organov in institucij ter organizacij civilne družbe iz Republike Slovenije in 13 članov predstavnikov Slovencev po svetu. Svet sodeluje pri oblikovanju in izvajanju politike ter pripravi strategije na področju skrbi za Slovence po svetu.