Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec v Črni gori predal brezpilotne letalnike Belin-V tamkajšnjemu obrambnemu ministrstvu

Minister za obrambo Marjan Šarec je bil na povabilo ministra za obrambo Črne gore Dragana Krapovića danes na enodnevnem delovnem obisku v Črni gori. Glavni namen obiska je bila slovesna predaja brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V slovenskega proizvajalca C-Astral iz Ajdovščine, ki jih je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije kupilo za potrebe Ministrstva za obrambo Črne gore.

To je prvi primer, ko je druga država v Republiki Sloveniji nabavila vojaško opremo pri slovenskem proizvajalcu po modelu vlada-vladi.

Brezpilotni letalni sistemi Belin-V so bili na letališču v Podgorici slovesno predani Ministrstvu za obrambo Črne gore preko modela vlada-vladi na podlagi Dogovora med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrstvom za obrambo Črne gore o sodelovanju na področju vojaškega izvidovanja in opazovanja ter nadzora iz zraka, ki je bil podpisan 23. avgusta 2023 in je opredelil skupno nabavo brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V. Ministrstvi sta se z dogovorom zavezali, da slovensko obrambno ministrstvo v okviru skupne nabave brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V za potrebe vojske Črne gore nabavi šest brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V, skladno s funkcionalnimi zahtevami in tehničnimi specifikacijami, ki so opredeljene v dogovoru, vključno z dokumentacijo in usposabljanjem, ki ga bo zagotovil dobavitelj. Na podlagi dogovora je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije izvedlo skupno javno naročilo skladno z Zakonom o javnih naročilih na področju obrambe in varnosti ter z izbranim ponudnikom, slovenskim podjetjem C-Astral, sklenilo pogodbo za nakup 16 brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V, deset za potrebe Slovenske vojske in šest za potrebe vojske Črne gore. Skupna vrednost posla za nakup letalnikov za Slovensko vojsko je 3.566.635,84 evra z vključenim DDV in 1.063.762 evrov brez DDV za vojsko Črne gore.

Slovesnosti ob predaji brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V so se poleg obrambnih ministrov Republike Slovenije in Črne gore udeležili tudi podpredsednik vlade Črne gore Aleksa Bečić in minister za notranje zadeve Črne gore Danilo Šaranović ter drugi gostje.

Po slovesni predaji brezpilotnih letalnih sistemov Črni gori je v Vili Gorica potekalo tudi krajše dvostransko srečanje med ministroma Marjanom Šarcem in gostiteljem, črnogorskim obrambnim ministrom Draganom Krapovićem, kjer sta govorila o obrambnem in vojaškem sodelovanju med obema državama ter se dotaknila aktualnih varnostih izzivov v regiji in širši mednarodni skupnosti.

Po srečanju sta ministra v izjavi za javnost poudarila odlično sodelovanje med Republiko Slovenijo in Črno goro tako na obrambnem kot tudi na vojaškem področju in prav primer skupnega nakupa brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V dokazuje, da je naše sodelovanje na visoki ravni. Minister Šarec je ob tem še povedal, da se bo tovrstno sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje, saj na podlagi podobnega dogovora kot za brezpilotne letalne sisteme proti koncu letošnjega leta pričakujemo dobavo dinamičnih simulatorjev za JLTV 4x4 Oshkosh z integriranimi oborožitvenimi postajami, in sicer enega za vojsko Črne gore in enega za Slovensko vojsko. Gre za izjemen primer povezovanja med državami Nata pri skupnem usposabljanju, je še poudaril minister Šarec. Ti dinamični simulatorji bodo med seboj povezani, kar bo zagotavljalo skupno usposabljanje (po spletu) pripadnikov vojske Črne gore in Slovenske vojske. Tudi v tem primeru je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije izvedlo skupno naročilo po modelu vlada-vladi in s slovenskim podjetjem Guardiaris sklenilo pogodbo za dobavo dinamičnih simulatorjev za potrebe obeh držav. 

Minister Šarec je še povedal, da je Slovenija Črni gori donirala tudi šest sistemov BANS (angleško Battelfield Anti-Aircraft Non-Lethal Vshorad System) slovenskega podjetja Guardiaris, ki jih bo vojska Črne gore vključila v svojo protizračno obrambo. Črna gora se zanima še za nakup vojaških električnih motorjev STRiX in dodatnih brezpilotnih letalnih sistemov Belin-V za potrebe njihovega notranjega ministrstva. Ocenjujemo, da se bo to sodelovanje v prihodnje še dodatno okrepilo, tudi na druge države Nata, je še povedal minister Šarec. V nadaljevanju je minister Šarec izrazil nadaljnjo podpro Slovenije črnogorski poti v Evropsko unijo.

Minister Krapović se je v svoji izjavi ministru Marjanu Šarcu zahvalil za sodelovanje in uspešno izpeljavo tega in drugih skupnih projektov pri opremljanju in usposabljanju vojske Črne gore in Slovenske vojske, pa tudi za sodelovanje v okviru Nata. Pri tem je posebej poudaril skupno sodelovanje v okviru Natove operacije prednje prisotnosti v Latviji.