Skoči do osrednje vsebine

Diplomatke na okrogli mizi poudarile dodano vrednost žensk v diplomaciji

V okviru mednarodnega dneva žensk v diplomaciji na ministrstvu gostimo razstavo Vplivne Slovenke brez ličil, pod katero se je podpisal mladi fotograf Jernej Jelen, danes pa jo je odprla ministrica Tanja Fajon. Na okrogli mizi so v luči obeležitve tega dne slovenske in tuje diplomatke predstavile način življenja diplomatk, prednosti in slabosti ter izzive, s katerimi se soočajo.

Razstava razkriva nenaličene, povem naravne obraze vplivnih žensk v politiki. Takšne dame javnost vidi le redkokdaj. "Na fotografijah, ki jih predstavljamo, smo slovenske političarke, ženske – ministrice, poslanke, županje,..., takšne, kot smo - brez ličil, brez mask. Pristne, brez vsiljenih lepotnih idealov. Kajti to, kar nas dela enakopravne moškim, je naša notranja moč. In ta naša notranja moč je tista, ki si bo tudi v mednarodnem prostoru prizadevala za svet enakih možnosti za vse," je ob odprtju povedala ministrica Fajon in dodala, da je bila razstava premierno predstavljena 8. marca, a si zaradi svoje sporočilnosti in povezanosti diplomacije in politike z enakopravnostjo žensk zasluži ponoven ogled.

Avtor razstave, ki je nastajala od oktobra 2023 do februarja 2024, Jernej Jelen je povedal: "S tovrstnimi fotografijami sem želel pokazati, da se ljudje ne smemo obremenjevati z videzom političark oziroma politikov. Važno je kaj in kako delajo. Razstava je rezultat premisleka o moči in vlogi žensk v političnem svetu. Skozi umetnost izražamo ne le svoje individualne zgodbe, temveč tudi zrcalimo družbo, v kateri živimo. Vsak portret, vsaka črta, guba in pika na obrazu pripovedujejo zgodbo življenja – ne le politične poti, pač pa tudi osebnih izzivov, uspehov in žrtvovanj. Te zgodbe nas opominjajo, da je moč v avtentičnosti in da politika ni le zunanji sijaj, temveč predvsem notranja moč za pozitivne spremembe."

V sklopu razstave so se na okrogli mizi o ženskah v diplomaciji (svetovni dan obeležujemo 24. junija) pogovarjale veleposlanica Francije v Sloveniji Florence Lévy, veleposlanica Nemčije v Sloveniji Natalie Kauther, svetovalka predsednice Republike Slovenije za podnebne politike in človekove pravice, veleposlanica Eva Tomič ter nekdanja veleposlanica Slovenije v Nemčiji in soustanoviteljica organizacije Ona ve Marta Kos. Pogovor je vodila nekdanja slovenska stalna predstavnica pri Organizaciji združenih narodov v Ženevi, veleposlanica Sabina R. Stadler.

Sodelujoče diplomatke so se strinjale, da je vloga žensk v politiki, diplomaciji, pa tudi na visokih položajih v organizacijah še vedno majhna v primerjavi z moškimi. Tomič je poudarila, da so bili njeni začetki težki, v ministrstvu za zunanje zadeve se je zaposlila ravno ob razpadu Jugoslavije in imela srečo, da je Slovenija postala samostojna, diplomatov pa je bilo malo. Za ženske je bilo takrat še posebej neugodno, pa tudi skozi leta dela v diplomaciji je to videla: "Poznam kar nekaj diplomatov, ki so morali sprejeti težko odločitev na račun družine v dobro diplomacije, tako ženske kot moške. Veseli pa me, da je diplomacija vedno bolj prepletena z ženskami, prav tako veleposlaniki postajajo vedno mlajši in to pomeni, da imajo majhne otroke. Vse to kaže, da se počasi odmikamo od tradicionalnega vzorca, da so ženske morale slediti moškim in se odrekati svojim karieram." 

Nemška veleposlanica Kauther pa je povedala, da želi biti tako mati kot diplomatka. "Diplomati izberemo življenje, kjer si v drugi državi štiri leta, otroci so seveda s tabo. In če pomislimo, da ženske prevzemajo odgovorno vlogo v družini, je bilo včasih družbeno nesprejemljivo, da bi se mož odrekel svojemu poklicu. Pri nas smo to zdaj uredili – z možem si deliva vse na pol in otroci so se navadili, zato ni pomembno, kdo je doma in kdo je v službi, otroci se lahko pogovorijo s komerkoli od naju."

Stadler, ki je vodila okroglo mizo, je pojasnila neodobravanje družbe, ko je namesto, da bi doma ostala z dojenčkom, delala: "Lahko povem svojo zgodbo mame diplomatke. Zame ni bilo dneva porodniške, 100 odstotno jo je nase prevzel moj mož. Pri tem me nihče ni razumel, niti znotraj te hiše."

Francoska veleposlanica Levy pa opomnila: "Živimo v moški družbi, ki je brutalna. Zato je pomembno, da se stvari spreminjajo. Biti diplomatka pomeni, da lahko prinesemo drugačen vidik analize, pristopa in soočanja s težavami in da znamo poslušati različne perspektive, da znamo razbrati podrobnosti. Dodana vrednost je tudi, da delamo z in za kolektiv. In tudi zaradi različnega razmišljanja žensk: ženske smo manj ideološke, bolj pragmatične in konkretne pri iskanju rešitev, kar izhaja iz naše vloge doma."

Kos, ki je nekdanja diplomatka, pa vidi nujnost v boju proti neenakosti spolov: "Lahko rečem, da so določeni vzorci zelo globoko vtisnjeni v našo družbo, znan psiholog je celo rekel, da je neenakost v naših genih. Jaz pa bi rekla, da je včasih to naša krivda, na splošno pa se to dogaja zaradi sistema, v katerem se moškim daje prednost."