Skoči do osrednje vsebine

Mladi maturantje iz Argentine državni sekretarki Humar: Najbolj se veselimo vzpona na Triglav

Popoldne so državno sekretarko na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesno Humar in sodelavce obiskali maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka RAST 53 iz Argentine, ki so v začetku tega tedna začeli skoraj pettedenski obisk Slovenije.
Stojijo zunaj na vrtu urada. Vsi maturantje imajo bele majice z njihovim logotipom.

Državna sekretarka z mladimi maturanti, njihovimi spremljevalci in sodelavci urada. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Državna sekretarka Vesna Humar je na prijetnem srečanju izrazila svoje veselje, da je lahko spoznala letošnjo generacijo mladih rojakov iz Argentine, ki vse od vrtca sobote namenjajo učenju slovenskega jezika, zgodovine in kulture, aktivno pa so vpeti tudi v druge dejavnosti in življenje tamkajšnje slovenske skupnosti. »Poznate dva jezika, dve kulturi, imate dve domovini. Prepričana sem, da boste uspešni, da boste v ponos svojim družinam, vaši šoli, vašim ustanovam in da se boste razvili v krasne ljudi,« je poudarila državna sekretarka Humar.

Prisrčen obisk je državna sekretarka izkoristila za pogovor z mladimi, ki so ji zaupali, da se najbolj veselijo prav vzpona na Triglav. Mnogo jim pomeni, da so v krajih svojih prednikov, da lahko v živo vidijo znamenitosti, o katerih so se učili tudi v slovenski sobotni šoli, da lahko poskusijo čisto prave blejske kremne rezine in druge slovenske jedi. Ob tej priložnosti so zapeli tudi eno od pesmi iz svojega nastopa, ki so ji nekoliko spremenili besedilo in tako izrazili svoja občutenja. Ponosno in na glas so peli: »Jaz, tvoj vnuk, bom pel slovenske pesmi. Se zavedam častnih korenin. Ponosen nate sem, moj dragi dedek, prišel iz širne Pampe sem v tvoj svet.« Posebej pa so prav vsi poudarili, da so se tega obiska veselili vse od malega.

53. Roj abiturientov srednješolskega tečaja (RAST) sestavlja deset mladih nadobudnih rojakov slovenskih korenin iz Argentine. Osem jih je prišlo iz dežele pod južnim križem, dva pa sta se že pred dobrim letom preselila v matično Slovenijo in na daljavo zaključila srednješolski tečaj. Mlade maturante v prihodnjih tednih čaka raziskovanje Slovenije. Z natančno premišljenim, srčnim in iskrenim nastopom bodo, kot mnoge generacije pred njimi, obogatili več prireditev, med drugim bodo tudi del letošnje prireditve Dobrodošli doma v Celju. Prva izvedba je že za njimi, v zamejstvu v Italiji, so namreč s svojim nastopom počastili dan državnosti. V naslednjih tednih bodo kar nekaj časa preživeli na Mladinski poletni šoli, ki jo organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, kjer bodo izpopolnjevali znanje slovenskega jezika in tkali vezi s svojimi sovrstniki iz drugih izseljenskih in zamejskih skupnosti. Srečali pa se bodo tudi s sorodniki.