Skoči do osrednje vsebine

Sprejem ob 33. dnevu državnosti Republike Slovenije in dnevu Slovenske vojske v Washingtonu

V sredo, 12. junija je na veleposlaništvu Slovenije v Washingtonu potekala proslava ob 33. dnevu državnosti Republike Slovenije in dnevu Slovenske vojske. Osrednja gosta na dogodku sta bila Senatorka zvezne države Minessote Amy Klobuchar ter upokojeni astronavt NASE, polkovnik ameriškega marinskega korpusa Randy Bresnik.
Naslov dogodka s slovensko zastavo na televizji

Sprejem ob 33. dnevu državnosti Republike Slovenije in dnevu Slovenske vojske v Washingtonu.

1 / 27

V sredo 12. junija 2024 je na veleposlaništvu Slovenije v Washingtonu potekala proslava ob 33. dnevu državnosti Republike Slovenije in dnevu Slovenske vojske. Dogodek je bil izjemno dobro obiskan, in sicer je veleposlaništvo obiskalo več kot 190 gostov. Med gosti so bili številni predstavniki ameriške vlade, veleposlaniki in diplomati tako evropskih kot neevropskih držav in drugi visoki gostje, kot tudi Slovenci iz širšega območja Washingtona. Senatorka zvezne države Minessote Amy Klobuchar ter upokojeni astronavt NASE, polkovnik ameriškega marinskega korpusa Randy Bresnik sta bila osrednja govorca na dogodku. Tako senatorka Klubuchar kot polkovnik Bresnik imata slovenske korenine, kar sta v govorih tudi ponosno poudarila.

Poleg njiju so na odru slavnostno nagovorili občinstvo tudi: pomočnica državnega sekretarja za mednarodne organizacijske zadeve Michele Sison, ki je izpostavila odlično sodelovanje med državami v Varnostnem svetu ZN ter konstruktivno vlogo Slovenije; namestnica pomočnika državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Sonata Coulter, ki je pohvalila trdno slovensko sodelovanje pri pomoči Ukrajini, ki se bori proti ruski agresiji; glavni direktor za evropsko in NATO politiko v Uradu namestnika sekretarja za obrambo za politiko Alton Buland in Direktor združenega štaba Nacionalne garde Kolorada, brigadni general Michael Bruno.

Veleposlanik Mirošič je v uvodnem govoru poudaril: "Ponosen sem, da je Slovenija danes uspešna država s politično, ekonomsko in socialno stabilnostjo. Slovenija nudi razvojno in tehnično pomoč mnogim narodom po svetu."

zpostavil je tudi, da slovenska skupnost v ZDA predstavlja trajno vez med obema državama. Ameriške investicije v Sloveniji so dobrodošle, številna slovenska podjetja danes poslujejo v ZDA in zaposlujejo Američane. Vendar moramo okrepiti sodelovanje zlasti na področju zelene ekonomije, energije, znanosti, raziskav in inovacij, digitalnih in kibernetskih tehnologij ter varnosti, umetne inteligence (IRKAI), kvantnega računalništva ter vesoljskih tehnologij in gospodarstva. Prav tako moramo okrepiti kulturne vezi. Dodal je, da je vojaško sodelovanje med Slovenijo in ZDA močno. To se bo nadaljevalo jeseni z visokim obrambnim dialogom. Slovenska vojska ima odlično vojaško sodelovanje z narodno gardo Colorada. Letos praznujemo 31. obletnico tega sodelovanja.

Strateški dialog med našima državama, edini dialog Slovenije s katero koli državo zunaj Evrope, je temelj naših dvostranskih odnosov. Zadnji dialog aprila 2024 je imel pomembne rezultate: podpis Artemis Accords za miroljubno, trajnostno in transparentno civilno uporabo vesolja, pridružitev projektu Phoenix in podpis Memoranduma o boju proti manipulaciji informacij tujih držav. Veselimo se posvetovanj o kibernetski varnosti to jesen za krepitev kibernetske odpornosti, je zaključil veleposlanik.

Obrambni ataše RS v ZDA, brigadir Klemen Medja je v svojem nagovoru izpostavil, da je morala Slovenija svojo samostojnost leta 1991 ubraniti v vojni ter na kratko orisal razvoj Slovenske vojske do danes, vključno z vključitvijo RS v Nato in EU. Poudaril je slovensko podporo (tudi na obrambnem področju) ukrajinski obrambi proti ruski agresiji. Z aktualnimi primeri je opisal sodelovanje Republike Slovenije z ZDA na obrambnem področju ter dodatno opisal partnerstvo s Koloradom, oz. sodelovanje z Nacionalno gardo Kolorada. Izpostavil je znaten prispevek Slovenske vojske v okviru mednarodnih misij in operacij (Nato, EU, OZN) ter nov cikel modernizacije SV.

Direktor za evropsko in Nato politiko v Pentagonu, Alton Buland, je v svojem nagovoru izpostavil tesno sodelovanje z Republiko Slovenijo na obrambnem področju. Tudi on je poudaril znaten prispevek SV na mednarodnih operacijah in misijah (5% pripadnikov poklicne sestave) in poudaril, da je SV s tem pri vrhu držav članic Nata. Poudaril je tudi podporo Slovenije Ukrajini in poudaril, da je ta prispevek velik in pomemben. Omenil je tudi vzpostavljen redni dialog visoke ravni na obrambnem področju, ki lahko omogoči dodatno krepitev bilateralnega sodelovanja.

Direktor združenega štaba Nacionalne garde Kolorada BG Bruno je orisal 31-letno sodelovanje Slovenije in Kolorada na obrambnem področju ter poudaril, da gre za sodelovanje, skozi katero napredujeta oba partnerja. Izpostavil je nekaj področij, kjer je bilo oziroma je sodelovanje posebej uspešno: skupne napotitve v Afganistan, usposabljanja in vaje s področja gorskega bojevanja, kibernetsko področje, vadbišča… ter hkrati izrazil prepričanje, da se odpirajo nove možnosti za sodelovanje.

Na dogodku smo predstavili tudi razstavo o zgodovini slovenskega športa z naslovom "Zbiranje, raziskovanje, oživljanje: športna dediščina in Športni muzej," ki je bila na ogled gostom. Razstavo je omogočil Muzeja Športa v Ljubljani, skupaj s sodelovanjem dr. Luke Zibelnika iz Clevelanda.

Posebna zahvala gre še posebej podjetjema Dewesoft in Klet Brda, ki sta z donacijami omogočila, da smo dogodek izpeljali.

Svečanost in sprejem ob dnevu državnosti Republike Slovenije in dnevu Slovenske vojske je dodatno obogatil in mu dal dodano vrednost nastop skupine (6 pripadnikov) Orkestra Slovenske vojske, pri čemer se za realizacijo zahvaljujemo tudi Generalštabu SV. Visoko profesionalen nastop, obogaten z vedrino in ponosnim zastopanjem države Slovenije in Slovenske vojske je prejel številne pohvale gostov.