Skoči do osrednje vsebine

Uspešna nacionalna tehnična delavnica kibernetske varnosti digitalnih sistemov v procesnem okolju

Uprava za jedrsko varnost je med 17. in 19. junijem 2024 organizirala nacionalno tehnično delavnico s področja kibernetske varnosti, ki so se je udeležili strokovnjaki kibernetske in jedrske varnosti.

Delavnica je bila priložnost za sodelovanje in izmenjavo znanja in je udeležencem ponudila praktične izkušnje ter poglobljen vpogled v zaščito digitalnih sistemov pred kibernetskimi grožnjami.

Prvi dan so udeleženci izvajali praktične vaje, kot so odpiranje embalaže ročnega merilnika sevanja, izvajanje fizičnih pregledov nedovoljenih posegov v merilnik in umerjanje merilnika. To je vključevalo potrjevanje osnovnih funkcij merilnika in medsebojno primerjavo ugotovitev. Kasneje so udeleženci razstavili merilnik in opravili popis strojne opreme, da bi identificirali nepričakovane komponente in primerjali rezultate s pričakovanimi specifikacijami. Temu je sledil popis programske opreme za odkrivanje nepooblaščene programske opreme in končnih točk prikritih kanalov. Udeleženci so ugotovili, ali naprava izpolnjuje standarde zmogljivosti, skladnosti in interoperabilnosti.

Drugi dan je bil poudarek na poglobljeni analizi in protiukrepih. Udeleženci so preoblikovali komunikacijske protokole, zajemali in analizirali signale, da bi prepoznali neskladja in ocenili posledice prikritih kanalov. Zavarovali so tudi komunikacije in aplikacije merilnika ter razvili in uvedli protiukrepe za ublažitev notranjih groženj.

Zadnji dan so udeleženci nadaljevali z namizno vajo, ki jim je bila predstavljena drugi dan in je simulirala scenarij notranje grožnje, ki je vključevala uporabo kibernetskih orodij za krajo jedrskega materiala iz hipotetičnega jedrskega objekta. Vaja jim je omogočila, da so svoje novo pridobljeno znanje uporabili v kritičnih sistemih.

Delavnica se je uspešno zaključila, udeleženci pa so pridobili dragocen vpogled in praktične izkušnje na področju kibernetske varnosti. Dogodek je pokazal pomembnost sodelovanja in izmenjave znanja pri krepitvi zmogljivosti za zaščito kritičnih digitalnih sistemov.

20 udeležencev stoje pred steno predavalnice, v ospredju stoli in mize s tehničnio opremo

Udeleženci tehnične delavnice | Avtor: Uprava za jedrsko varnost

1 / 7