Skoči do osrednje vsebine

Slovenci iz zamejstva in sveta ob dnevu državnosti domovini pojejo Ljubim te, Slovenija zelena

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu s ponosom in veseljem predstavlja Glasbeno čestitko Slovencev iz zamejstva in sveta ob dnevu državnosti.
Posneek zaslona, zborov, folklornih skupin, glasbenikov, posameznikov.

Slovenci v zamejstvu in po svetu | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Vsako leto po vsem svetu konec junija še nekoliko glasneje in večkrat zazveni slovenska himna, se sliši ubran zven slovenskih pesmi in plapolajo slovenske zastave. Slovenci od blizu in daleč s ponosom in veliko odgovornostjo pripravljajo dogodke, na katerih slavijo dan državnosti Slovenije, njihove matične in srčne domovine.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je tako letos v sodelovanju z našimi rojaki pripravil glasbeno čestitko matični Sloveniji ob dnevu državnosti in tako del tega iskrenega in občutenega praznovanja združil in ohranil za večnost.

»Drage Slovenke in Slovenci, naj slovenska pesem ogreje slovenska srca doma, v zamejstvu in po svetu. Iskrene čestitke ob dnevu državnosti,« čestitko prične podpredsednik Vlade Republike Slovenije in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Sledi preplet videov iz vsega sveta, kjer Slovenci, ki jim slovenska srca bijejo na tujem, prepevajo skladbo Ljubim te, Slovenija zelena, pridružijo pa sem jim tudi plesalci, ki delujejo v številnih slovenskih folklornih skupinah po svetu.  

Iskrena hvala vsem, ki so prispevali svoj delček, da je ta glasbeni projekt zaživel. Hvala Otu Pestnerju, avtorju glasbe in besedila, ki je dovolil, da je lahko ta čudovita skladba zazvenela med rojaki po vsem svetu. Hvala avtorju priredbe za zbor mlademu in perspektivnemu glasbeniku Juriju Mušiču. Srce tega projekta pa so nedvomno Slovenci v zamejstvu in po svetu. Velik hvala argentinskima Slovencema iz AudioPristava - Adrianu Gaserju, ki je poskrbel za video montažo, in Matjažu Rožancu, ki je združil vse zvočne posnetke zborov, skupin in posameznikov. Hvala Kraškemu kvintetu, izjemnemu zamejskemu ansamblu iz Tržaške v Italiji, ki je posnel odlično glasbeno podlago. Najlepša hvala pa tudi vsem rojakom, ki so poslali iskrene in srčne posnetke. Brez njih tega projekta ne bi bilo.

V čestitki sodelujejo Otroški pevski zbor Slovenske šole Anton Martin Slomšek iz Menodze v Argentini, Društvo Slovencev Triglav Banja Luka iz Bosne in Hercegovine, Društvo Slovencev Triglav Subotica v Srbiji, Mešani pevski zbor Camerata Slovenica Sarajevo iz Bosne in Hercegovine, zbor Slovenskega društva Vancouver, Mešani pevski zbor Fran Venturini iz Italije, Mešani pevski zbor Slovenski dom Zagreb iz Hrvaške, združena Slovenski Mendoški pevski zbor in Mendoški oktet iz Argentine, Vokalna skupina Plamen pod vodstvom Marie Ahačič Pollak iz Kanade, Mešani pevski zbor Ex-Corde iz Buenos Airesa v Argentini, Društvo Slovencev Emona Ruma iz Srbije, Slovenska zveza na Švedskem, Društvo Slovencev Kredarica Novi Sad Srbija, Društvo Slovencev Planika Zrenjanin iz Srbije, Slovenski mešani pevski zbor Slomšek iz Belgije, Slovenski moški zbor iz Buenos Airesa v Argentini, Mladinski zbor San Justo iz Buenos Airesa v Argentini, harmonikaš Fred Pavlič iz Vancouvra v Kanadi, Folklorna skupina Nagelj iz Toronta v Kanadi, Folklorna skupina Mladika iz Buenos Airesa v Argentini, Tržaška folklorna skupina Stu Ledi iz Italije, Otroška in odrasla folklorna skupina Slovenskega društva Vancouver iz Kanade, Otroška folklorna skupina Pristava iz Buenos Airesa v Argentini in sodelavci Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Iskrene čestitke ob dnevu državnosti!