Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon o stvarnosti in viziji z novoizvoljenimi župani v pokrajinah Trst in Gorica

Pred slabima dvema tednoma so v Furlaniji Julijski krajini potekale lokalne volitve. Volivci so izbirali nove občinske uprave v kar 113 občinah, med njimi tudi nekaterih, ki sodijo v območje izvajanja zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je tako srečal z novoizvoljenimi župani iz Tržaške in Goriške pokrajine.
Minister, državna sekretarka, generalni konzul in župani stojijo pred slovensko in evropsko zastavo.

Peter Ferfoglia, Luca Pisk, Matej Arčon, Monika Hrovatin, Marjan Drufovka, Greogr Šuc, Tanja Kosmina, Aleksander Coretti in Vesna Humar. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Na srečanju, ki ga je gostil generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Gregor Šuc, je ministra spremljala tudi državna sekretarka na uradu Vesna Humar.

V izjavi za medije po zaključku srečanja je minister današnje srečanje ocenil kot zelo pozitivno in konstruktivno. Beseda je tekla o temah, ki združujejo in povezujejo današnje sogovornike. Izpostavil je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, ki je platforma za čezmejne projekte in snovanje povezovanja tega prostora. Največ časa pa je bilo namenjeno ohranjanju rabe in učenja slovenskega jezika. "Današnje srečanje pa je bilo tudi priložnost za izmenjavo dobrih praks med župani," je še poudaril minister. Eden od glavnih izzivov je tudi ohraniti in dodatno spodbuditi aktivnost in odzivnost slovenskih volivcev v dvojezičnih občinah. Minister je županom predlagal razmislek o uvedbi participativnega proračuna po zgledu nekaterih občin v Sloveniji: “Tako bi lahko dvojezične občine za celotno Furlanijo - Julijsko krajino lahko postale zgled vključevanja občanov,” je poudaril minister in ponudil pomoč pri prenosu znanja in dobrih praks.

O stvarnosti, izzivih in načrtih za prihodnost so z ministrom govorili župan Občine Dolina Aleksander Coretti, županja Občine Repentabor Tanja Kosmina, županja Občine Zgonik Monika Hrovatin, župan Občine Doberdob Peter Ferfoglia, župan Občine Sovodnje ob Soči Luca Pisk in župan občine Števerjan Marjan Drufovka. 

Župani so izpostavili pomanjkanje kadrov. Še posebej je izziv, kako pridobiti učitelje, tolmače in druge, ki so pomembni za ohranjanje javne rabe slovenskega jezika. Slovenski jezik je osnova. Minister se je strinjal, da je treba spodbujati študij za zamejstvo izredno ključnih in deficitarnih poklicev, obenem pa je treba tudi jasno začrtati prehod od zaključka izobraževanja do zaposlitve. Župani so pozdravili tudi veliko podporo ministra in namere, da se spodbuja gospodarsko povezovanje obmejnih občin tudi s pomočjo mehanizmov, kot je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS). Vsi si želijo čimprejšnje ustanovitve EZTS Kras Carso. Priložnosti pa vidijo tudi na področju razvoja turizma.