Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na zasedanju ministrov Podonavja poudaril pomen regionalnega sodelovanja

Državni sekretar Marko Štucin se je na Dunaju udeležil zasedanja zunanjih ministrov Podonavja, ki poteka v okviru 13. letnega Foruma Strategije EU za podonavsko regijo (EUSDR). Sodeloval je tudi na skupni večerji s skupino "Prijateljev Zahodnega Balkana, kjer je potekala razprava udeležencev o širitvi EU pod naslovom »Širitev EU v dobi velikega varovanja pred tveganjem«.

Glavni temi zasedanja in večerje sta bili varnost in stabilnost Podonavja, ki vključuje 14 držav, ter širitveni proces EU. V razpravi na zasedanju zunanjih ministrov Podonavja, ki poteka v okviru 13. letnega Foruma Strategije EU za podonavsko regijo (angleško The EU Strategy for the Danube Region – EUSDR), je državni sekretar Štucin poudaril, da v novem geopolitičnem kontekstu po agresiji Rusije na Ukrajino, razprava o širitvi EU ponovno pridobiva na pomenu.

Štucin je spomnil na pomen varne, stabilne in integrirane regije Zahodna Balkana ter pozdravil odprtje pogajalskega procesa za Ukrajino in Moldavijo ter spodbujanje nadaljnjih korakov Gruzije na poti v Evropsko unijo. Pozdravil je tudi sklic medvladne konference z Ukrajino in Moldavijo za začetek pristopnih pogajanj, kakor tudi sklic medvladne konference EU-Črna Gora, ki bo 26. junija potekala v Bruslju."Širitveni proces je treba pospešiti, saj je le-ta strateškega pomena tako za države članice EU kot za države kandidatke. Potrebno je izboljšati sodelovanje med državami kandidatkami ter prenos znanja in dobrih praks, k čemur lahko pomembno pripomore prav sodelovanje v okviru Strategije EU za podonavsko regijo," je dejal med drugim na zasedanju v avstrijski prestolnici.

Državni sekretar je izpostavil tudi slovensko-nemško iniciativo za večjo učinkovitost širitvenega procesa. Gre za uporabo glasovanja s kvalificirano večino za nekatere tehnične vmesne korake na področju širitve v zvezi z odločitvami o odprtju pogajalskih poglavij.