Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo obeležilo dan državnosti s slovesno mašo in sprejemom

Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu in Suverenem malteškem viteškem redu je obeležilo dan državnosti s sprejemom, ki je sledil slovesni maši, ki jo je daroval nadškof Paul Richard Gallagher, tajnik Svetega sedeža za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami.

Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu in Suverenem malteškem viteškem redu je dan državnosti, ki ga Slovenci praznujemo 25. junija, obeležilo s sprejemom, ki je sledil slovesni maši za domovino. Mašo je daroval nadškof Paul Richard Gallagher, tajnik Svetega sedeža za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami, ki je v svoji homiliji izpostavil ljubezen do domovine. Sveti sedež je bil v času pontifikata svetega Janeza Pavla II. med prvimi, ki je priznal slovensko samostojnost, in ceni demokratičen in miren način, ki je vodil do suverenosti.

Veleposlanik Franc But je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavil odgovorno in konstruktivno vlogo Slovenije v mednarodni skupnosti s podporo multilateralizma, pozivi k spoštovanju mednarodnega prava, prizadevanji za mir in sodelovanje. Med drugim je veleposlanik pozdravil sodelovanje z Organizacijo Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO),  Svetovnega programa za hrano (angleško World Food Programme - WFP) in izrazil upanje na sodelovanje v okviru Mednarodnega sklada za razvoj kmetijstva (angleško International Fund for Agricultural Development IFAD) v prihodnosti.

Veleposlaništvo Slovenije se zahvaljuje vsem, ki so praznovali z nami, posebej Njegovi ekscelenci nadškofu Gallagherju, monsinjorju Blachowiaku in slovenskim duhovnikom. Posebna zahvala pa gre Zvezi cerkvenih pevskih zborov iz Trsta in njenim članom, ki so slovesnost polepšali s svojim petjem. Zahvala vsem, ki ste praznovali z nami, številnim članom diplomatskega zbora, stalnim predstavnikom pri FAO in WFP ter Slovenkam in Slovencem, ki nas podpirajo skozi vse leto.