Skoči do osrednje vsebine

Etilometri ali alkotesti – meroslovni in pravni vidiki merjenja alkohola v izdihanem zraku

Velika večina javnosti pri nas ne pozna besede etilometer, še manj, da bi napravo videli. Večina pozna samo alkotest v prepričanju, da je to edina naprava za merjenje koncentracije alkohola v izdihanem zraku in da je rezultat, ki ga pokaže vedno točen. Zato je sodelavec Urada za meroslovje, Tomaž Korenčan, na Dnevih prekrškovnega prava predstavili razliko med etilometri in alkotesti.
V dvorani pred reklamnim panojem stoji predavatelj

Tomaž Korenčan, skrbnik področja etilometri na Uradu Republike Slovenije za meroslovje

1 / 3

Vsako leto v Portorožu potekajo Dnevi prekrškovnega prava, na katerih je letos s svojim zelo zanimivim prispevkom sodeloval tudi Urad Republike Slovenije za meroslovje. Tomaž Korenčan, ki je tudi skrbnik področja etilometrov na Uradu, je tako iz strokovnega kot tudi praktičnega vidika s pomočjo udeležencev iz dvorane, predstavil razliko med etilometri in alkotesti, kot tudi meroslovni in pravni vidik merjenja alkohola v izdihanem zraku.

Kot udeleženci v prometu vsi poznamo alkotest (poimenovan tudi indikator alkohola, alkoskop, frulica), marsikdo od nas je bil tudi že primoran v njegovo uporabo, velika večina pa ne ve, da alkotest ni zakonsko merilo oz. merilni instrument, na podlagi katerega bi prišli do točnega rezultata glede naše morebitne vinjenosti oz. strokovno povedano koncentracije alkohola v izdihanem zraku. Zakonska merila v Sloveniji na podlagi Zakona o meroslovju (Uradni list RS, št. 26/05 – uradno prečiščeno besedilo) sodijo pod okrilje Urada RS za meroslovje, ki skrbi za točnost in zanesljivost merjenj na področjih varovanja zdravja, varstva okolja, splošne tehnične varnosti, prometa blaga in storitev in dokazovanja v upravnih in sodnih postopkih. Urad skrbi za to, da so rezultati izmerjeni z zakonskimi merili verodostojni in zanesljivi.

Javnost v veliki večini tudi ne ve, da so alkotesti le indikatorji oz. pripomočki pri delu policije in da legitimnost rezultatu iz alkotesta damo s svojim podpisom na zapisnik o prekršku, v katerem je navedeno, da se z izmerjenim rezultatom strinjamo. Naprava, s katero je bila vinjenost izmerjena, namreč ne izpolnjuje zahtev, predpisanih v Pravilniku o meroslovnih pogojih za etilometre (Uradni list RS, št. 81/13 in 5/16)  kot to zahteva Zakon o meroslovju in se, kot takšna ne morejo uporabljati v postopkih pred upravnimi in pravosodnimi organi.

Naprave, ki izpolnjujejo vse zakonsko zahtevane pogoje, so etilometri. Predstavitev obeh naprav na Dnevih prekrškovnega prava je odlična priložnost, da se vsaj strokovna javnost, ki vodi te postopke in v njih odloča tudi o težkih posledicah, ki lahko doletijo kršitelja, poglobljeno spozna z obema napravama  - alkotestom in etilometrom.