Skoči do osrednje vsebine

37. blejska e-konferenca o digitalnem poslovanju

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Geodetske uprave je na povabilo organizatorjev sodeloval na okrogli mizi o podatkovnih prostorih, ki je potekala v okviru 37. blejske e-konference od 9. do 12. junija 2024.

Blejska e-konferenca oblikuje elektronske interakcije že od leta 1988. Majhna podporna skupnost ponuja priložnost pridobitve strokovnega znanja cenjenih raziskovalcev. Konferenca privablja govornike in delegate iz gospodarstva, vlade, ponudnikov informacijske tehnologije in univerz ter je glavno prizorišče za raziskovalce, ki delujejo na vseh področjih digitalne preobrazbe.

Uradna otvoritev konference je vključevala dva pronicljiva osrednja govorca, in sicer Marianne Ter Veen, ki je osvetlila, kako lahko digitalna trajnost ustvari dolgoročno vrednost, preglednost in pravičnost za vse deležnike in Tomija Ilijaša, ki je pokazal, kako lahko inovacije, ki jih poganja umetna inteligenca, izboljšajo življenje posameznikov, organizacij in družb. Plenarni del konference se je nadaljeval z okroglo mizo oziroma panelom, na katerem so udeleženci obravnavali paradigmo razvijajočih se podatkovnih prostorov s tehnološkega, trajnostnega in humanističnega vidika.

V treh dneh je bilo predstavljenih 47 raziskovalnih člankov in 5 tekočih raziskovalnih člankov, ki se osredotočajo na teme: digitalno zdravje, digitalno izobraževanje, digitalni potrošnik, umetna inteligenca in podatkovna znanost, analitika odločanja, poslovni modeli, digitalna preobrazba javnih storitev, pametna trajnostna mesta, prestrukturirano delo in digitalna etika. Več informacij je na voljo na spletni strani 37. blejske e-konference (v angleščini).

Od leve prosti desni: Domen Mongus, Univerza Maribor, Tomi Ilijaš, Arctur, Mariane Ter Veen, Innopay, Sašo Kuntarič, XLab , Tomaž Petek, Geodetska uprava

Udeleženci okrogle mize med razpravo | Avtor: Geodetska uprava