Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon pri slovenski skupnosti v Stuttgartu

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je mudil pri najštevilčnejši slovenski skupnosti v Nemčiji.
Skupinska fotografija pred zastavami

Minister Arčon s Slovenci iz Stuttgarta | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Minister Arčon se je srečal s predstavniki slovenskih društev, ki delujejo v deželi Baden-Württemberg v Nemčiji, ter tamkajšnjimi učitelji dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture. V nadaljevanju se je minister sestal še z državnim sekretarjem za evropske zadeve dežele Baden-Württemberg Florianom Hasslerjem, županom Stuttgarta Frankom Nopperjem in častnim konzulom Republike Slovenije v Stuttgartu dr. Matthiasom Karlom. Kot najvišji predstavnik slovenskega političnega vrha se je zvečer udeležil otvoritvene tekme slovenske reprezentance na Evropskem prvenstvu v nogometu 2024.

Minister je na srečanju s predstavniki skupnosti uvodoma pozdravil prisotne, predstavil delovanje urada ter poudaril pomen povezovanja na različnih področjih, še posebej je izpostavil kulturo. Prihodnje leto bo namreč evropska prestolnica kulture, GO!2025, v Novi Gorici in Gorici, v okviru projekta pa bo največje srečanje Slovencev iz zamejstva, izseljenstva in domovine Dobrodošli doma. Ob tej priložnosti je povabil prisotne k udeležbi, sodelovanju in promociji dogodka. V nadaljevanju so predstavniki društev in slovenskih organizacij predstavili svoje delovanje, izpostavili izzive, s katerimi se soočajo, a zaključili v pozitivnem duhu, da verjamejo, da se bo slovenska beseda v društvih in širše slišala še bolj pogosto. Predlagali so povezovanje med tukajšnjim slovenskimi društvi ter ministra seznanili z letnim posvetom slovenskih društev v Nemčiji, ki ga bodo po vrsto letih jeseni ponovno organizirali v Dachauu. Izpostavili so še pomen vključevanja mladih. Pomembno vlogo pri ohranjanju slovenskega jezika, pa tudi kulture, imajo tudi učitelji dopolnilnega pouka, ki opažajo velik interes. Minister Arčon se jim je zahvalil za delo in trud ter poudaril, da bosta edino povezovanje in sodelovanje pripomogla k nadaljnjem obstoju slovenske skupnosti.

Srečanja z ministrom Arčonom so se udeležili predsedniki in predstavniki Slovenskega kulturnega športnega društva Slovenija Ulm, Slovenskega kulturnega umetniškega društva Triglav Reutlingen, Slovenskega kulturnega umetniškega društva Triglav Stuttgart, Slovenskega kulturnega športnega društva Planika Ravensburg, Slovenskega športnega in kulturnega društva Triglav Sindelfingen, Kulturnega in umetniškega društva Slovenski muzikantje Sindelfingen, Slovenskega kulturnega društva Lipa Tuttlingen in Slovenskega kulturnega prosvetnega društva Sava Frankfurt, učitelji dopolnilnega pouka slovenščine Velimir Brunski, dddr. Mira Delavec Touhami in Vinko Kralj ter častni konzul dr. Matthias Karl.

V Nemčiji po ocenah živi med štirideset in petdeset tisoč Slovencev. Daleč največje število rojakov v tej državi pa živi prav v zvezni deželi Baden-Württemberg, po nekaterih ocenah blizu dvajset tisoč. Stuttgart z okolico tako predstavlja eno najmočnejših koncentracij slovenskega izseljenstva nasploh.