Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska začela preizkus sistema zračne obrambe Mangart 25

V petek, 7. junija 2024, je Slovenska vojska v sodelovanju s konzorcijem slovenskih podjetij obrambne industrije in vodilnim podjetjem Valhalla Turrets na strelišču Bač izvedla prvo preizkusno streljanje s sistemom zračne obrambe Mangart 25 na vozilu Perun 4 x 4 in oborožitvene postaje Loki 762 na lahkem izvidniškem vozilu jedrske, radiološke, kemične in biološke obrambe (JRKBO) Cobra 4 x 4.

Razvoj tehnološkega modela lahkega daljinsko vodenega sistema zračne obrambe (kupole), integriranega na lahko taktično vozilo (angleško Joint Light Tactical Vehicle - JLTV) 4x4 Mangart 25, je rezultat slovenskega znanja. Nastaja v okviru razvojnega konzorcija petih podjetij, ki ga vodi podjetje Valhalla Turrets iz Ljubljane in spada med najpomembnejše razvojne projekte, ki jih financira Ministrstvo za obrambo. Po prvem zelo uspešnem preizkusnem streljanju bodo sledile nadaljnje razvojne aktivnosti in dodatna obsežna testiranja ter preizkušanja za pridobitev potrebnih certifikatov in doseganje končnega cilja, torej za uvedbo oborožitvene postaje v operativno uporabo v enote Slovenske vojske.

Na istem dogodku je bila predstavljena tudi lahka oborožitvena postaja (angleško Remote Controlled Weapon – RCW) Loki 762, ki je prav tako rezultat znanja inženirske ekipe podjetja Valhalla Turrets, v Sloveniji pa so izdelane vse ključne mehanske, optične in elektronske komponente. Trenutno je nameščena na lahkem izvidniškem vozilu LIV JRKBO Cobra 4x4. Je ena izmed najbolj kompaktnih daljinsko vodenih oborožitvenih postaj in trenutno edina na trgu, ki je dobavljiva v treh kalibrih, in sicer 5,56 mm, 7,62 mm ter 12,7 mm. V sklepnih fazah razvoja oborožitvene postaje je sodelovala tudi Slovenska vojska, njena operativna uporaba v kalibru 7,62 mm pa je predvidena na izvidniških vozilih JRKBO Cobra 4x4 in taktičnih tovornih vozilih MAN 8x8.