Skoči do osrednje vsebine

Sistemsko urejamo helikoptersko nujno medicinsko pomoč

Vlada Republike Slovenije je prejšnji teden sprejela odločitev, da se helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP) ter medbolnišnični helikopterski prevozi in helikopterski prevozi otrok v inkubatorjih v skladu z Uredbo Komisije dolgoročno izvajajo kot državna aktivnost z zrakoplovi policije.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Denis Kordež in generalni direktor policije mag. Senad Jušić so na novinarski konferenci pozdravili odločitev vlade in predstavili aktivnosti za sistemsko ureditev tega področja.

»Veseli me, da se po več letih ta policijska naloga spet vrača v policijo,« je uvodoma dejal minister Poklukar. V Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji smo že pristopili k aktivnostim za celovito in dolgoročno ureditev tega področja ter k sodelovanju povabili strokovnjake iz različnih resorjev. Za izvajanje HNMP bo vzpostavljena ustrezna infrastruktura v dveh bazah – na Brniku in v Mariboru. Obstoječo bazo na Brniku bomo povečali in prilagoditi prostore za osebje, ki bo izvajalo HNMP, na letališču v Mariboru pa bo treba postaviti novo infrastrukturo. V ta namen bo slovenska policija zaposlila tudi nove pilote in letalske tehnike. Za vzpostavitev HNMP je vlada Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji letos zagotovila pravico do porabe s splošne proračunske rezervacije v višini 7.960.000 evrov, v kar so vključeni stroški za plačilo akontacije za nakup dveh helikopterjev, stroški za vzpostavitev ustrezne infrastrukture in sredstva za šolanje pilotov in letalskih tehnikov. Ocenjena vrednost celotnega projekta pa znaša 49.900.000 evrov. Generalni direktor policije mag. Senad Jušić je ob tem izpostavil, da verjame, da bo slovenska policija z operativnimi zmogljivostmi in izkušnjami naloge HNMP uspešno in učinkovito izvajala.
 
Do vzpostavitve celovitih zmogljivosti Policije bo naloge HNMP še naprej izvajala Slovenska vojska s svojimi zrakoplovi. Izjema bo reševanje v gorah, ki ga bosta tudi v prihodnje skupaj izvajali slovenska policija in Slovenska vojska. Ob tem pa je minister Poklukar pozval k razmisleku o plačilu stroškov gorskih reševalnih akcij. »Moramo narediti razmislek, ali bomo to breme še vedno nosili vsi davkoplačevalci in ga delili z osebami, ki gredo v gore neopremljeni in jih potem rešujemo iz nemogočih situacij, s čimer posadke spravljajo v smrtno nevarne situacije,« je opozoril minister Poklukar.
 
Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel je sklep vlade označila kot prelomno za naš zdravstveni sistem, saj bo država dobila namensko floto helikopterjev in bo vzpostavila pogoje za delo v bazah, kar bo omogočilo hitrejše in bolj učinkovito reševanje življenj. »To pomeni nadgradnjo nujne medicinske pomoči in lahko skrajša čas prihoda pacientov v ustrezno bolnišnično oskrbo, kar bistveno izboljša možnost preživetja pri hudo bolnih in poškodovanih.«
 
Denis Kordež, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje, je poudaril, da bo helikopterska nujna medicinska pomoč delovala kot javna služba. »Za začetek bosta dve bazi, vendar ne smemo pozabiti tudi na jugozahodni del – zagotoviti moramo pokritost države v celoti. A HNMP je le eden izmed ukrepov, predvideni so še drugi. V pristojnosti Ministrstva za zdravje je, da v sodelovanju s pristojnimi resorji vzpostavi celostno mrežo heliportov v bolnišnicah, kjer ti še ne obstajajo. In da se tudi na oddaljenih točkah na lokacijah satelitskih urgentnih centrov vzpostavi možnost varnega in kvalitetnega pristajanja. Treba je tudi centralizirati upravljanje medicinskega dela sistema helikopterskega reševanja ter uskladiti delovanja različnih medicinskih aktivnosti. A mislim, da smo začrtali dobro pot, ki ji bomo sledili, in verjamemo, da je to dan, na katerega smo lahko izjemno ponosni.«