Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Dodatnih 2,5 milijona evrov za humanitarne programe v pomoč palestinskemu narodu

Premier dr. Golob je današnjo udeležbo na mednarodni konferenci Poziv k ukrepanju: nujni humanitarni odziv za Gazo v Jordaniji, ki jo gostijo kralj Hašemitske kraljevine Jordanije Abdullah II., predsednik Arabske republike Egipt Abdel Fattah al Sisi in generalni sekretar Združenih narodov (ZN) António Guterres, začel z bilateralnimi srečanji.

Premier dr. Golob je v izjavi za slovenske medije dejal, da voditelji držav, osrednjih humanitarnih organizacij in drugi prisotni na konferenci v svet pošiljajo eno samo sporočilo: Situacija, predvsem humanitarna, v regiji je katastrofalna. Po njegovem prepričanju je včeraj sprejeta resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN) zelo jasna in daje upanje za rešitev dveh držav, a je potrebno ukrepati takoj in hitro. »Zato se je slovenska vlada odločila, da nameni dodatnih dva in pol milijona evrov skozi različne programe Združenih narodov za takojšnjo humanitarno pomoč palestinskemu narodu.« S tem Slovenija nadaljuje s svojimi konkretnimi prizadevanji za ublažitev humanitarne katastrofe v Gazi, kot je premier dr. Golob obljubil po sprejemu odločitve o priznanju Palestine.

Dopoldne se je srečal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Guterresem, predsednikom Države Palestina Abbasom, generalnim komisarjem Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (angleško United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees - UNRWA) Lazzarinijem in predsednikom vlade Španije Pedrom Sánchezom. Premier dr. Golob je v pogovoru komisarju Lazzariniju zagotovil, da je Slovenija prav danes namenila dodatna finančna sredstva za humanitarne namene v pomoč palestinskemu narodu. Agenciji UNRWA bo tako namenjen milijon evrov, Slovenija pa se bo aktivno vključila v sooblikovanje izobraževalnih programov, s katerimi bo več kot 600.000 palestinskih otrok ponovno lahko upalo v boljšo prihodnost.

Generalni sekretar Združenih narodov Guterres je izrazil veliko zadovoljstvo in izrekel pohvalo Sloveniji za njeno aktivno vlogo v VS ZN. Poudaril je, da je glas Slovenije v New Yorku nenadomestljiv in široko slišan ter upoštevan pri najzahtevnejših in občutljivih temah za rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu. Premier dr. Golob je generalnega sekretarja obvestil o načrtovanih aktivnostih Slovenije septembra v New Yorku, ko bo predsedovala VS ZN.

Predsednik Abbas je premierju dr. Golobu izrekel iskreno hvaležnost za prizadevanja Slovenije in priznanje Palestine kot suverene in neodvisne države. Izrazil je upanje, da bodo pogumu Slovenije sledile tudi druge države EU. Premier dr. Golob in predsednik Abbas sta pozdravila včeraj sprejeto resolucijo VN ZN in še posebej poudarila potrebo po njeni čimprejšnji implementaciji.

Ob robu konference se je premier dr. Golob sestal tudi s predsednikom vlade Španije Pedrom Sánchezom, s katerim sta spregovorila o rezultatih EU volitev ter resoluciji, ki jo je včeraj potrdil VS ZN.

V nadaljevanju bo premier dr. Golob sodeloval na mednarodni konferenci, kjer bo nagovoril visoke goste. Med gosti konference so predsedniki držav in vlad, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ameriški državni sekretar Antony Blinken, predstavniki osrednjih humanitarnih organizacij in drugi. Dan v Jordaniji bo premier dr. Golob zaključil s pogovorom z jordanskim kraljem Abdullahom II. in egiptovskim predsednikom al Sisijem.

Že včeraj je predsednik vlade dr. Robert Golob pozdravil sprejem resolucije VS OZN, ki poziva k popolni in takojšnji prekinitvi ognja ter brezpogojni izpustitvi talcev. Gre za velik uspeh diplomacije. Resolucija poziva tudi k oblikovanju načrtov o obnovi enklave, o čemer je premier dr. Golob danes govoril z drugimi svetovnimi voditelji, vodilnimi predstavniki OZN in osrednjimi humanitarnimi organizacijami. »Slovenija je ponosna na svoj prispevek pri sprejemu resolucije, ki zbuja upanje na mir,« je prepričan premier dr. Golob.

Namen konference je okrepiti mednarodna prizadevanja za ublažitev humanitarne krize v Gazi, ki vključujejo dogovor o premirju in izpustitvi talcev, povečanju dostave nujne humanitarne pomoči in zagotavljanje ključnih storitev za civilno prebivalstvo, kot so zdravstvena oskrba, dostop do pitne vode in oskrba z energijo. Razprava poteka tudi o preprečevanju prisilnega preseljevanja civilistov in zagotavljanju osnovnih pogojev za bivanje razseljenih oseb. Pri teh prizadevanjih imajo osrednjo vlogo mednarodne humanitarne organizacije na čelu z UNRWA. Na konferenci visoki gostje govorijo tudi o pripravah na obnovo Gaze po vzpostavitvi premirja.