Skoči do osrednje vsebine

Vodje veterinarskih služb tudi o predlogih o dobrobiti psov in mačk ter zaščiti živali med prevozom

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Znoj in se je ta teden v Bruslju udeležila zasedanja vodij veterinarskih služb.

Na zasedanju so zapravljali o rezultatih letnega generalnega zasedanja Svetovne organizacije za zdravje živali, ki je potekalo konec maja, na katerem so izvolili novo predsednico organizacije Emmanuelle Soubeyran. Belgijsko predsedstvo Sveta Evropske unije je pripravilo tudi besedilo Sklepov Sveta za prihodnost organizacije z vidika držav članic. Pri tem so poudarili, da so EU in njene države članice  med najpomembnejšimi vplačniki v proračun organizacije.

Belgijsko predsedstvo je v nadaljevanju sestanka podalo informacije o razpravah o predlogu uredbe o dobrobiti psov in mačk ter njihovi sledljivosti, ki so potekale v okviru delovne skupine za živali in veterinarska vprašanja (dobrobit živali in reja). Predstavljeno je bilo tudi delo v zvezi s predlogom o zaščiti živali med prevozom.

Več držav članic je izrazilo zaskrbljenost zaradi pomanjkanja veterinarjev, saj to prinaša tveganja za učinkovit nadzor zdravja in dobrobiti živali. Belgijsko predsedstvo je predstavilo rezultate vprašalnika, ki so ga izpolnile države članice in ki je namenjen iskanju rešitev za to težavo.

Belgijsko predsedstvo je predstavilo še prilagojene skupne sklepe Sveta o vplivu zmanjšanega sofinanciranja in povečanja stroškov na proračun za zdravje rastlin in veterinarstvo.