Skoči do osrednje vsebine

V Parku vojaške zgodovine potekala predstavitev obnovljenega letala IAR-93 Vultur

V Parku vojaške zgodovine je v petek, 30. maja, potekala krajša slovesnost, s katero so obeležili deseto obletnico prihoda letala IAR-93 Vultur, ki ga je za to priložnost obnovil lastnik, Vojaški muzej Slovenske vojske.

Ob tej priložnosti se je slovesnosti udeležila tudi romunska delegacija, ki sta jo sestavljala načelnik romunskega vojaškega letalstva generalmajor Leonard-Gabriel Baraboi in romunski veleposlanik Alexandru Grãdinar s spremstvom. Zbrane je nagovoril še upokojeni romunski letalski general Iosif Rus, ki je pred desetletjem sodeloval pri donaciji letala. Z Ministrstva za obrambo so se slovesnosti udeležili vršilec dolžnosti direktorja Direktorata za vojne veterane in vojaško dediščino mag. Matjaž Ravbar, svetovalec polkovnik Branko Podbrežnik, načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske podpolkovnik Marko Hlastec, kustodinja muzeja Simona Pörš in drugi. Slovensko vojsko je na slovesnosti zastopal brigadir Boštjan Baš, številne prisotne pa sta preko video sporočila nagovorila tudi ministra za obrambo obeh držav Marjan Šarec ter Angel Tîlvăr.

Letalo Vultur so zasnovali sredi sedemdesetih let v okviru projekta Yurom, pri katerem sta sodelovali Jugoslavija in Romunija. Jugoslovansko vojno letalstvo je že v šestdesetih letih začelo razmišljati o razvoju novega jurišnega letala z visoko podzvočno hitrostjo, ki bi ob posebnih pogojih dosegalo tudi nadzvočno hitrost. Zaradi zmanjšanja stroškov so se povezali z Romunijo, ki je v tem času obujala vojaško letalsko industrijo. Rezultat omenjenega sodelovanja je bilo letalo, ki je bilo v Jugoslaviji poimenovano Soko J-22 Orel, v Romuniji pa IAR-93 Vultur, obe državi sta skupno proizvedli več kot 200 primerkov letala v različnih verzijah. Razstavo dopolnjuje tudi uniforma letalskega generala Iosifa Rusa, ki jo je za to priložnost posodil Vojaški muzej Slovenske vojske.

Pomemben poudarek je bil na slovesnosti dan tudi praznovanju 20. obletnice pridružitve Romunije in Slovenije zvezi NATO, s čimer sta državi presegli sodelovanje med dvema prijateljskima državama ter postali državi zaveznici.