Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Milijarda evrov v 10 letih za financiranje gradnje javnih najemnih stanovanj

Predsednik vlade dr. Robert Golob si je danes ogledal gradnjo 87 novih neprofitnih stanovanj v Ljubljani, ki jo financira Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana. Ob tej priložnosti je premier napovedal vzpostavitev sistemskega financiranja, ki bo v naslednjih 10 letih zagotovilo milijardo evrov za financiranje gradnje javnih najemnih stanovanj.
Nagovor predsednika vlade

Nagovor predsednika vlade | Avtor: Katja Kodba/STA

1 / 2

Premier dr. Golob je v svojem nagovoru poudaril, da je urejanje stanovanjske politike eno od področij, s katerim se vlada ukvarja od začetka mandata. "Danes z velikim veseljem napovedujem nekatere ukrepe, ki bodo to področje korenito spremenili," je dejal premier. S problematiko pomanjkanja javnih neprofitnih stanovanj se je doslej v Sloveniji ukvarjala množica institucij. "Zavezali smo se, da bomo skupaj z njimi pod enim zakonodajnim okvirjem in s pomočjo financiranja, ki ga bo zagotovila vlada, dali zagon temu področju," je dejal premier.

Predsednik vlade je povedal, da je Vlada Republike Slovenije v zadnjih mesecih veliko razpravljala o tem, kako in pod kakšnimi pogoji lahko država v naslednjih letih financira gradnjo javnih stanovanj, na jutrišnji seji pa bo potrjevala izhodišča za nov zakon, ki bo urejal področje investiranja v gradnjo javnih najemnih stanovanj. "Vlada bo v naslednjih desetih letih vsako leto zagotovila do 100 milijonov evrov za financiranje širom Slovenije. Pri tem bomo dali prednost stanovanjem, ki jih gradijo republiški stanovanjski skladi in lokalni skladi," je napovedal premier dr. Golob.

Napovedane spremembe na področju stanovanjske politike so po besedah premierja spodbudno sporočilo mladim, ki bodo v prihodnosti lahko bivali v dostopnejših stanovanjih. "Namen javnih stanovanj je ravno to, da postane obdobje ustvarjanja lastnega doma nekaj, kar je dostopno za vse," je sklenil predsednik vlade dr. Robert Golob.