Skoči do osrednje vsebine

Podeljena državna nagrada in priznanja na področju prostovoljstva za leto 2023

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes v predsedniški palači priredila slovesnost ob podelitvi državnih nagrad in priznanj za izjemne dosežke na področju prostovoljstva za leto 2023.

Slovesnosti sta se udeležila tudi državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič in vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem mag. Mateja Prešern.

Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2023 je prejela Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za humanitarni in prostovoljski program Starejši za starejše.  Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo pa so prejeli Matej Bizjak, Alojzij Klančišar, Nika Kržišnik, Safet Zjakić, Anja Žitnik in Zavod Risa.

Gre za najvišji državni priznanji za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je nagrajencem čestitala in v svojem nagovoru poudarila iskrenost in empatijo do sočloveka: "Prostovoljstvo je srce naše skupnosti, ki neutrudno bije za dobrobit drugih, brez pričakovanja povračila. Ko darujemo svoj čas in energijo za drugega, tkemo nevidne niti, ki povezujejo in krepijo našo družbo ter dokazujejo, da moč človečnosti in empatije lahko spremeni življenje sočloveku, s tem pa na bolje spreminja tudi svet." Ob tem je poudarila srčnost, skrb za sočloveka ter medgeneracijsko povezovanje, ki so danes neprecenljivi. Prostovoljke in prostovoljci pa so tisti, ki skozi skupno delo širijo medsebojno razumevanje, zaupanje in spoštovanje, s tem pa sooblikujejo bolj povezano in vključujočo družbo.

Dotaknila se je tudi vloge prostovoljk in prostovoljcev ob lanskoletnih poplavah, ko se je v družbi ponovno pokazalo, "kako globoko sta sočutje in prostovoljstvo zakoreninjena v naši biti ter da slednje ne pozna meja in je v svojem bistvu preprosto, a hkrati izjemno močno in povezovalno," je dejala predsednica ter izpostavila, da prostovoljci s svojim delom znatno izboljšujejo javne storitve in pomagajo zapolniti vrzeli v obstoječem sistemu v okviru kulturnih dejavnosti, na področju športa, izobraževanja in drugih področjih življenja v skupnosti.

"Prostovoljec je lahko vsak, ne glede na starost ali druge razlike med nami. Nikoli ni prezgodaj ali prepozno, da bi postali ali ostali prostovoljci. To nam sporočate tudi letošnje nagrajenke in nagrajenci. Biti prostovoljec pomeni biti človek človeku. Še posebej v teh razmerah po svetu, ki nas upravičeno skrbijo, me vaše delo utrjuje v prepričanju, da je humanost prava pot prihodnosti," je bila zaključna misel predsednice.

Zbrane je nagovorila tudi predsednica ZDUS, Zdenka Jan, ki je ob prevzemu nagrade povedala, da je prejeta nagrada "obveza in zaveza, da bomo tudi v bodoče svoj prosti čas namenjali tistim, ki nimajo ali ne zmorejo, a potrebujejo morda samo dotik, objem ali podporo za ohranjanje dostojanstva."

Več o slovesnosti in podelitvi priznanj je objavljeno na spletni strani Urada predsednice Republike Slovenije.