Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Slovenija pridobila 50 milijonov nepovratnih sredstev za nov superračunalnik

Premier dr. Golob se je danes srečal z vodstvom Dravskih elektrarn Maribor. Pogovarjali so se o energetiki, novem Podatkovnem centru za odprto znanost ter investiciji v superračunalnik.
Premier dr. Golob se je danes srečal z vodstvom Dravskih elektrarn Maribor

Premier dr. Golob se je danes srečal z vodstvom Dravskih elektrarn Maribor | Avtor: Danijel Novakovič/STA

Predsednik vlade se je seznanil s projektom podatkovnega centra, investicijo v superračunalnik ter lokacijo za razvoj bodočih računalniških in podatkovnih zmogljivosti. »V preteklih mesecih so bila naša ministrstva zelo uspešna pri pogovorih z Evropsko komisijo in z veseljem lahko povem, da je superračunalnik, ki bo stal v Mariboru, pridobil 50 milijonov nepovratnih evropskih sredstev. Temu bo Slovenija dodala dodatnih 50 milijonov, kar nam bo omogočilo izgradnjo enega najzmogljivejših superračunalnikov v Evropi v vrednosti več kot 100 milijonov evrov,« je povedal premier. Projekt se bo navezal tudi na podatkovni center v nastajanju, kar bo omogočilo dodatni napredek na področju umetne inteligence in dodatnih aplikacij.

Predsednik vlade se je z vodstvom Dravskih elektrarn pogovarjal tudi o pobudi znotraj vodne diplomacije. »Slovenija je v Združenih narodih zelo aktivna na področju vodne diplomacije, s čimer ponuja svoje znanje o upravljanju z vodami vsem državam po svetu,« je povedal premier. "Ravno na tej lokaciji se ponujajo priložnosti, da bi povezali vesoljske tehnologije, opazovanje iz vesolja in obdelavo teh slik na superračunalniku in v podatkovnem centru za ponujanje storitev za upravljanje z vodami po vsem svetu," je dejal premier dr. Robert Golob.