Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje na delovnem obisku v Sežani in Novi Gorici

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je sestala z vodstvi bolnišnice in zdravstvenega doma v Sežani ter z vodstvom bolnišnice v Novi Gorici. Razpravljali so o aktualnih izzivih v zdravstvu, izboljšanju zdravstvenih storitev in strategijah za prihodnji razvoj zdravstvene oskrbe v regiji.

Ministrica za zdravje se je najprej srečala s predstavniki Zdravstvenega doma Sežana in občin Komen, Divača, Hrpelje Kozina ter Sežana. S sežanskim županom Andrejem Silo se je pogovarjala o vzpostavitvi tamkajšnjega satelitskega urgentnega centra (SUC). "Realen čas, ko bi lahko SUC v Sežani res zaživel, je ob koncu leta 2026. V zasledovanju tega cilja smo natančno dorekli naloge vseh vpletenih, da ne bi po nepotrebnem izgubljali časa," je dejala.

Na srečanju so ministrico seznanili z obremenitvami ambulant in kadrovskimi izzivi, poleg tega pa so razpravljali še o prostorski stiski, s katero se sooča tamkajšnji zdravstveni dom.

V Bolnišnici Sežana so skupaj z vodstvom pregledali stanje v bolnišnici, predvsem rezultate po prvih štirih mesecih leta 2024 v primerjavi z realizacijo v letu 2023. Po besedah ministrice sta z vizijo bolnišnice skladni predvsem dve ključni dejavnosti, in sicer podaljšano bolnišnično zdravljenje in geriatrično zdravljenje. "V bolnišnici želimo poudariti identiteto oziroma smer, v katero se bo razvijala. Ugotovili smo, da nekatere dejavnosti, kot je akutna obravnava, morda niso najbolj primerne za to bolnišnico. Po drugi stani pa že sedaj zagotavljajo podaljšano bolnišnično zdravljenje za paciente iz cele Slovenije, predvsem pa iz regije," je povedala.

Ministrica je obisk zaključila v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica, ki po njenih besedah posluje dobro. "Seveda so nam predstavili tudi izzive, ki so predvsem kadrovski - tako na področju zdravstvene nege kot tudi na področju zdravnikov. Pogovarjali pa smo se tudi o investicijskih načrtih, ki bolnišnico čakajo v prihodnosti," je še dejala ob koncu delovnega sestanka.